Kiemelt

2014. március 30.

Nem kell mindig kaviár

Nem kell mindig kaviár

kaviar.jpg

Az Arany Kaviár Étteremben Budát a hátam mögött hagyva a cári Oroszországba csöppentem.

cav.jpgAz enteriőr a századforduló orosz polgári lakásainak nyugodt légkörét idézi, nehéz drapériákkal puhított, süppedős enteriőr fogad, szolid hangulatfényekkel és szepárékkal.

IMG_9706.JPG

Illetve van egy terem, ami olyan, mintha az Orient Expreszen ülnék. Legalábbis így képzelem a legendás vonat első osztályú fülkéit. A ridikül és/vagy tásktartóval ellátott magasított támlájú fotelek, a függönyök, az asztalon világító apró ernyős lámpák ünnepélyessé teszik az ottartózkodást. 

_MG_5296.jpg

Kedves számomra az étterem azért is, mert itt ittam először Lapsang Souchong teát, ami azóta az első számú kedvencem. Itthon csak füstös teaként emlegetjük. Olyan íze van, mint, annak az illata, amikor a kandallóba kicsit nedves fát rak az ember.

IMG_9719.JPG

A Lapsang határozottan különbözik minden más jellegű teától, leveleit a hagyományok szerint még ma is fenyőfából rakott tűzön füstölik, ez pedig különleges ízt kölcsönöz az elkészült teának. A teát díszes fém foglalatba csúsztatott üvegpohárban kínálják és ízesítésére áfonyalekvárt ajánlanak.

russian1.jpg

Míg kavargatom a teát, fél kézzel a vendégkönyvet lapozom. Járt itt Rubens Barrichello, Brian May, Nick Cave, Angelina Jolie, Brad Pitt és Mark Zuckerberg is.

IMG_9506.JPG

Mi traícionális és halas menüt ettünk, de lehet fogyasztani sok minden mást, így mondjuk homárt, osztrigát, házilag füstölt és pácolt halakat, saját sütésű tésztákat: pirogokat és pelmenyiket, a ház szoljankját, sztroganoffját, illetve kijevi csirkemellet.

4.jpeg

A konyha séfje Győrffy Árpád, aki legutóbb a Bocuse d'Or hazai döntőjében harmadik helyezést ért el.

10.jpeg

Neki köszönhetően már nem kizárólag az orosz konyhában erős az étterem. Az étterem tulajdonosa egyébként Molnár Attila, aki jópár évvel ezelőtt a legendás moszkvai Kino restaurant séfjével, Nyíri Sándorral, becenevén Szásával - aki egyben tulajdonostársa is - vitte sikerre a helyet (kettejüket lásd a képen).

attila_szása.jpg

Az Arany Kaviár Étterem intim hangulata, szeparáltsága, topminősége és a tulajdonosok személyes jelenléte okán erős törzsközönséget alakított ki sztárokból, politikusokból, oroszokból, külföldön élő magyarokból, ínyencekből és nosztalgikusokból.

_MG_5318.jpg

Ha valaki ma jó pezsgőt szeretne kaviárral, hozzá pedig osztrigát enne, nem kell tovább keresgélnie. De, ha valaki az egyszerűbb orosz fogásokkal ismerkedne, akkor sem tudok más konyhát ajánlani. Nem csak azért, mert kiváló, hanem minőségi orosz konyhából nincs kihívója a közelben.

IMG_9711.JPG

És ezt nem csak én mondom, a Dining Guide Top Éttermeinek listáján évek óta állandó szereplő az Ostrom utcai konyha, ahová a vezető alapanyagok hetente érkeznek Párizs piacairól. 

1.jpg

Az étterem kipróbálásra érdemes, megünnepelni ott egy jeles alkalmat kifejezetten jó ötlet. A kiszolgálás első osztályú. Most, hogy a melegebb napok is ideértek, ajánlom próbáljátok ki a belső teraszt/télikertet is.

_MG_5554.jpg

Otthon édes tipp: ha dél és három között érkezel, a ház diszkrét áru menüt ajánl. A Déli vagy a Tradicionális Menü tökéletes első találkozás lehet. Ha ott jársz, és haladó teafogyasztó vagy, kóstold meg a Tajga névre keresztelt Lapsang Souchong teát áfonyalekvárral.

2.jpg

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt.

Képek: Arany Kaviár Étterem, Pinterest

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.