Kiemelt

2014. április 09.

A Robinson Crusoe tanítása

A Robinson Crusoe tanítása

robinson1.jpg

Újraolvasom a Robinson Crusoe-t, azaz, hogy inkább olvastatom, mert a hangoskönyvvel jobban haladok.


Juvenile-Illustration-Robinson-Crusoe.jpgRégóta kedvenc szórakozásom a Kossuth Rádióban a Rádiószínházat hallgatni (minden nap 13.05 és 21.30). Ajánlom azoknak, akik szeretik a szépirodalmat jó hangú színészek által befogadni. Ha épp nem olyan mű megy, ami tetszene, hangoskönyvre váltok.robin2.jpg

Most épp hangoskönyvet hallgatok, a Robinson Crusoe-t Cserhalmi György előadásában. A könyv számos hasznos tanítással szolgál. A legélvezetesebbek azok a részek, amikor otthont épít magának, elkezd mezőgazdasággal foglalkozni, termelni és hát a túlélési trükkjei, Bear Grylls elbújhat mögötte...

robin.jpg

A könyv számos hasznos tanítással is szolgál: "Partravetődésem negyedik évfordulóját nyugodtabban töltöttem, mint bármikor. Nem volt okom zúgolódni. Helyzetem sötét oldala helyett igyekeztem mindenben a jót látni és vágyakozások helyett elfogadni azt, amiben most részem van. Ez időnkét leírhatatlan és rejtélyes nyugalmat hozott nekem.

robinson2.jpg

Arra gondoltam, itt nem ér el a világ nyomorúsága. Megvan mindenem, ura vagyok ennek a földnek. Annyi gabonát termeszthetek, amennyit akarok. Van teknősbékám, fám, gyümölcsöm, szőlőm. Mindebből pedig csak az volt értékes számomra, amit valóban fel is használtam. Dúskáltam ennivalóban. És ugyan mit értem volna azzal, ha több állatot vágok le, mint amennyit el tudok fogyasztani, ha több fát vágok ki, mint amire szükségem van vagy, ha ha több gabonát termesztek?

macdonall_jello.jpg

A természet és a tapasztalat arra oktatott, hogy a világ dolgai csak annyit érnek, amennyire az ember valóban felhasználhatja őket. Volt egy zacskó pénzem, de haszontalan volt számomra és sokat gondolkodtam rajta, hogy az egészet milyen szívesen odaadnám egy jó pipáért, kézimalomért, egy marék babért vagy egy üveg tintáért."

Neked melyik a kedvenc hangoskönyved? Ötleteket szívesen veszek, mert hamarosan ennek is a végére érek.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt.

Fotók: Google, Pinterest

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.