Kiemelt

2014. április 28.

Történetek a kiskertemből VI.: a retek levele lyukacsosodik

Történetek a kiskertemből VI.: a retek levele lyukacsosodik

radish2.jpg

A retek szépen fejlődik, de a levele lyukacsos, Zsuzsi azonban elmondta: a bolha a ludas.

radish.jpg

Zsuzsival, ott a távoli Őrségben kezd olyanná válni a levelezésünk, mint Bálint gazdáé, aki a kedves húgával levelezik. Bálint gazda testvére akárcsak Colombo felesége... Nem tudunk róla semmi, csak, hogy valahol van, a távolban és mindig kapja a jótanácsokat.

radish.jpg

Zsuzsi ezzel szemben nagyon is létező személy, májusban meg is látogatom a végeken. Addig persze marad a levelezés. A leggyorsabban előbújó zöldségről számoltam be neki a minap, ami nem más, mint a rucola. Szép kis bokor fejlődött belőle, ebből már ettünk is. A másik sikerzöldség rögtön a nyomában a retek, erről váltottunk szót a legutóbb.rad1.jpg

 - "Szia Zsuzsi, egy kérdésem lenne, a retek levele lyukacsos, hogyan védekezzek ellene, állítólag kerti bolha. Nyomjak a levelekre csalánlevet?"
radish4.jpg

- "Igen, bolha, a rucolát is, és a káposztaféléket is szereti, szóval majd ne csodálkozz! A csalánlé levéltetű ellen jó, illetve nagyon jó zöldtrágya, de bolha ellen nem igazán. Egyétek meg gyorsan a retket, és akkor nem lesz gond! Lehet kapni sárga ragacsos papírt, amit a növény fölött végig kell húzni, és akkor ráugrik, de előbb, vagy utóbb jön a következő nemzedék. Ezek a srácok eléggé gyorsan szaporodnak.

radish5.jpg

Amikor már nagy melegek vannak, akkor mi már nem ültetünk rucolát, illetve káposztaféléket, mert vegyszer nélkül ekkora területen nem lehet kordában tartani őket. Ami a retket illeti, amíg nem rágja le csonkig a zöld levelet, addig nem baj, mert nem tesz a gumójában kárt, de utána már nem bír fotoszintetizálni, és megmekken. Szóval addig meg kell enni a retket. Tudtad, hogy a retek: reggel méreg, délben étek, este orvosság? Szóval csak este egyétek!"

radish6.jpg

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt.

 

Fótók: The Kitchn.com, Smart Bites for Baby, Kitchen Konfidence, Zsuzsabelaggio, Foodarts

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiskertes · http://elefantakiskertben.blog.hu 2014.04.30. 16:13:11

Sajnos a bolha gáz, nekem is nagyon sok vele a gondom. Ha nincs sárga ragacsos papír kéznél, megteszi egy papírlap is, amire ragadós anyagot, pl. zsírt vagy mézet kensz vékony rétegben. Ezt úgy húzd el a levelek felett, hogy megérintse a leveleket, hogy a bolha ugorjon.

És igen, sajnos legalább naponta meg kell ismételni.

Ezt ki lehet egészíteni a csalomon kalappal, amit ki kell tenni, ebben hormonpor van, ami magához csalogatja a kis kártevőt, aki nem tud kijutni és kevésbé szaporodik.

A megelőzés jobb, ehhez kiskerti méretekben lehet kapni nagyon finom szövésű hálót, amit a vetéssel egy időben kell kitenni, hogy a bolha ne férjen hozzá a kelő növényhez.

kingha 2016.02.09. 09:20:25

a salátaféléket nem szereti a földibolha, ezért érdemes ilyet palántázni a káposztafélék környékére, és akkor ez a baj, kivédhető - ideiglenese. sokkal kevesebb "luggató-bogár" fog tevékenykedni.