Kiemelt

2014. június 19.

Kekszmennyország? Van ilyen!

Kekszmennyország? Van ilyen!

IMG_0562.JPG

Enném a kekszet, ha lenne vállalható alternatíva Magyarországon, de nincs. Kekszrajongóként már-már berendezkedtem egy sivár élete, amikor hirtelen minden megváltozott.

IMG_0576.JPGAz élmény jó egy héttel ezelőtti, amikor Budapesten, a VI. kerületi Jókai utcában betévedtem a La Delizia nevű apró üzletbe. Szagra mentem, délelőtt ömlik az utcára a helyben sütött kekszek illata, ha nem is napi rendszerességgel, de 50 féle finomság készül a boltban. És semmi faxni, a sütik díszítés nélkül, a maguk rusztikus valójukban, mindenféle sütőipari photoshop nélkül kerülnek a vevő tányérjára. Nincs adalékanyag, színezék, vagy bármiféle ízfokozó mókolás. A liszt az liszt, a cukor meg cukor, ha már egyszer sütizünk. Na jó, a sütik némelyike kapható teljes kiőrlésű lisztből, illetve nádcukorral is. Ha érzékeny vagy az ilyesmire, ezeket keresd.IMG_0433.JPG

A vállalkozás 3 éve indult Péter ötlete nyomán, akinek a nagyija aprósüteményekkel bolondította az unokákat. Egyszerűen kezelhető, apró falatokat készített. Péter már felnőtt fejjel a receptkönyvet lapozgatva megkérte feleségét, Évát, sütne-e belőle valamit. Az első próbálkozást siker koronázta, amin felbuzdulva Éva elkezdett kekszekkel kísérletezni. Sosem tanulta, valahogy szívből jött, aztán elutaztak nyaralni Ausztriába és az útra, mi mást: kekszeket sütött. Itt tűnt fel az, hogy milyen sokáig elállnak, méghozzá minőségromlás nélkül. Ekkor merült fel a kekszmanufaktúra ötlete. Egy olyan hely létrhozásának gondolata, ahol minden kézzel és helyben készül.IMG_0591.JPG

Péter otthagyta a húsipart és belevetette magát a kekszek világába. A repertoárt idővel házi főzött fagylalttal, süteményekkel, pohárkrémekkel, macaronokkal bővítette. A kezdet kezdetén nagy fába vágta a fejszéjét. A kekszfogyasztásnak itthon nincs akkora kultúrája, mint mondjuk a németeknél vagy az angolszász országokban, fel kellett vállalni tehát az úttörő szerepet. Jót csinálni, házias jellegűt márpedig csak minőségi alapanyagokból, termelői mézből, lekvárból, magvakból, aszalványokbó lehet. A kekszek alakja lapított korong, nehéz is megkülönböztetni őket egymástól. Amiben még van hova fejlődni, az a névadás. Javasoltam is, hogy mindegyiknek járna legalább olyan menő fantázianév, mint, a csokivánságnak, ami ez a keksz itt a kép közpén.IMG_0630.JPG

Hogy mi a bestseller? Mennek a csokis, citrusos, narancsos, levendulás, chilis és rozmaringos kekszek, utóbbi fűszer ről kiderült, nem csak a báránysültön van jó helyen. Ennél extrémebb tétel nincs, nem kell fölöslegesen feszegetni a határokat. A boltban nagy örömömre sós dolgok is vannak. Só egyébként az édes tételekbe is kerül. Ebben a halmazban felhívnám a figyelmet a sós-karamellás, illetve a chilis-csokis macaron nagyszerűségére.IMG_0426.jpg

Ami még tetszett, hogy az árazás nincs túlbonyolítva, bármiből 10 dkg 650 Ft, ez kb. 14-15 db kekszet jelent. A nyírfacukros, laktózmentes sütik 10 dekája 690 Ft, a gluténmenteseké 720 Ft. Tetszik a szezonalitás, ami éppen érik az kerül az édességekbe, ottjártamkor a bogyós gyümölcsök és az eper volt napirenden.IMG_0470.JPG

A hely kicsi, a galériarészen azért lehet fogyasztani, de nem a kilókból. Ha akrod, el is viheted a portékát szép díszdobozban, amennyiben ajándékba lesz, de akkor is, ha csak magadat lepnéd meg vele. A kekszek tejjel a nap emlékezetes ízélményei, ha pedig kibírod, hogy ne edd meg egyből őket, akkor egy formás üvegedényben elrendezgetve dekorációnak sem utolsók.IMG_0617.JPG

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez itt. A boltról bővebben itt olvashatsz.

Fotók: Otthon édes Team