Kiemelt

2014. július 03.

Erdély calling I.

Erdély calling I.

IMG_1239.JPGA Magyarországon élők körében Erdély kedvelt utazási célpont. Erdélyi barangolásaim kiindulópontja és szálláshelye Szováta, innen kirándulok Korondra, Parajdra és Székelyudvarhelyre. 

IMG_1902.JPGKiss Róbert Richárd utazási újságíró kollégám javasolta még régebben Erdélyt, mint úticélt. Azt mondta kár elmenni távoli tájakra, amíg meg nem ismerted a közvetlen környezetedet, ami ráadásul meseszép. És, hogy Erdélyen belül miért pont Szovátára esett a választásom? A WizzAir repüli Marosvársárhelyet, méghozzá elég olcsón. A levegőben töltött idő 40-50 perc, onnan pedig már csak 60 kilométer a transzfer. IMG_1631.JPG

De előbb még pár gondolat arról, hogy egy gyógyvíz-rajongó sorait olvassátok most. Itthon főleg télen vagyok vendég a Gellértben, a Lukácsban, illetve az Irgalmasok Veli Bej Gyógyfürdőjében. Felkeresésük prevenciós és rekreatív program számomra, hiszek ugyanis a termálvizek gyógyító erejében és a balneológiában, Szovátára, mint nagymúltú fürdőhelyre pedig mindig is kíváncsi voltam.sov.jpg

Nem lehet rossz hely, gondoltam, ha a magyar érdekeltségű és a főleg gyógyvizek közelében szállodákat üztemelteő Danubius Hotels három egységet is működtet itt, emellett pedig a Medve-tavat is felügyeli. Mivel a szállásomra  kényes vagyok, a lánc egyik kirendeltségében, a Danubius Health Spa Resort Bradet-ben szálltam meg, ami még friss, ropog. Június elején adták át egy rövid felújítás után, melynek eredményeként a kétcsillagos, 1983-ban épült szálloda négycsillag superior besorolású lett.

Sovata4.jpg

A hitbizomány része, hogy a szálló átalakításában olyan hazai szaktekintélyek vettek részt tanácsadóként, mint a budapesti Le Meridien Hotelt 2013 tavaszáig operatív módon vezető Grün Gabriella. A szálló erényei a pazar kilátás a Medve-tóra, és a nem hivalkodóan öncélú belsőépítészeti munkák. Tetszett, hogy a szálló reflektál környezetére, illetve a nevére (Bradet=fenyveserdő), vagyis a szobákban és a közösségi terekben rendre felbukkanak a stilizált fenyőminták. Sovata3.jpg

És hát a legjobban akkor örültem, amikor feldobta magát az ingyenes wi-fi, és nem kellett a recepción kuncsorogni érte. Tudtátok, hogy Romániában a wi-finek minden szolgáltatásból élő helyen ingyenesen elérhetőnek kell lennie? E tekintetben nincs lehúzás. Egyébként a szobaár sem magas, a szálló jelenleg bevezető áron működik, a kétágyas szoba szezonban sincs 100 euró.Sovata2.jpg

Itt emelném ki a figyelmes, kedves és minden esetben magyarul beszélő személyzetet, illetve ne menjünk el szó nélkül a konyha mellett sem. Elegánsan bonyolítják a számomra legfontosabb étkezést, a reggelit. Hála és nagyrabecsülés a padlizsánkrémért, a friss túróért, a frissen facsart cékla és répaléért és azért, hogy visszavezettek egy rég elfeldett kedvenchez, a kompótok világába. Ez azért szívmelengető, mert a lekvárokkal elinflált világunkban ez a trónról letaszított műfaj az utóbbi időben méltatlanul mellőzötté vált.IMG_0913.JPG

Reggeli után utamat a Medve-tó felé vettem, ami június végén nyitott és augusztus végéig várja a fürdőzőket. A tó 1875-ben keletkezett, nevét onnan kapta, hogy felülről nézve egy kiterített medvebőrre emlékeztet. Az viszont nem derült ki, milyen szert kell elfogyasztani ahhoz, hogy én is meglássam benne a medvét. Apropo medve, a repülőtérről bevezető úton a sofőrnek szegeztem a kérdést: Marci bácsi, van-e medve? Marci bácsi nyitva hagyva a kérdést röviden annyit felelt: "Nincs, vagy csak nem mutatja magát." 

sov2.jpg

A Medve-tóra visszatérve jó, ha tudod, ez a világ legnagyobb heliotermikus tava. Sótartalma igen magas, ez lehetővé teszi, hogy kényelmes lebegő pózba merevedjen az ember és egy-másfél óráig kedve se legyen kijönni a melegvízből. A hőfokokat a lenti kép mutatja. IMG_1114.JPG

A tó vizének felmelegedésért a nap melege felel. A jelenség annak köszönhető, hogy a folyamatosan a tóba ömlő patak (Kőröstoplica-, Aranybánya-patak) és az éves csapadék néhány centiméteres édesvízréteget képeznek a sós víz felületén. Ez a felszíni vízréteg megakadályozza az alatta lévő sós víz kihűlését, amely állandó jelleggel gyűjti a meleget. Tehát a kisebb sűrűségű édesvíz üvegházhatást hoz létre, így gátolva meg a sós víz felszínre jutását és lehűlését.IMG_1079.JPG

Hogy a tó vizének hőmérséklete fenntartható legyen, a tó nyitvatartási idővel rendelkezik. 10-től 1-ig üzemel, majd bezár és délután 3 óráig megpihen, majd este 6-ig ismét várja a fürdőzőket. A szünetben megszűnik a vízrétegek összekavarodása és helyreáll a rend a tóban. Ilyenkor nem kell elhagyni a strandot, csak éppen nem lehet fürödni. A sósvíz a frizurának nem tesz jót, ezen kívül csak pozitív hatása van, kisimulttá teszi a bőrt, remek ellenszere a meddőségnek, a mozgásszervi megbetegedéseknek, a reumatikus és gyulladásos betegségeknek.IMG_1072.JPG

A kis lauf remek lehetőséget ad fürdőtársaink megfigyelésére. Jót nevettem ma a Bradet Hotel facebook oldalán megjelenő képen, ahol egy nő retró fürdőruhában látszik nyaktól lefelé, ezzel a képaláírással: Retro but extremely fashionable! Just like Sovata! Nem a lenti képet csatolták hozzá, de engedtessék meg nekem ez a jótékony csere.IMG_1060.jpgA helyi folklórról még egy rövid megfigyelés. A tó 6-kor zár, erre iskolai csengőszó figyelmezteti a becses nagyérdeműt negyedkor, félkor és egészkor, amire elképesztő hőbörgés, füttykoncert a reakció. Amikor először hallottam, nem a tóban voltam, valahol a főutcán sétálgattam, azt hittem focimeccs van a közelben, de másnap megtapasztalhattam magam is a dolgot, harmadnap pedig én is beszálltam a dologba. Felszabadító érzés volt. IMG_1105.JPG

Mára ennyit, hamarosan érkezik a második rész, amelyben még mindig Szovátán maradunk, megismerjük a helyi villáaépítészetet, elárulom, hol kell jót enni és mi az, amit érdemes megkóstolni. Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez itt, hogy le ne maradj a folytatásról.IMG_1665.JPG

Fotók: Otthon édes Team, kivéve a medvéset, az Google , a régi képeslapot, az Múzeum Antikvárium és a Bradet szálló belső képeit, amiket a Danubius Hotels fotósa készített.