Kiemelt

2014. július 24.

Megújulóban a dégi Festetics-kastély

Megújulóban a dégi Festetics-kastély

Dégi kastély_12.jpgAmi kastély vagy kastélykert, főleg Magyarországon, az érdekel. Akárcsak a velük kapcsolatos jó hírek. Ilyen pozitív fejlemény, hogy a Festetics család kastélyportfóliójának egyik gyöngyszeme, a dégi kastély ősfás parkja megújul, illetve annak első üteme már el is készült.

Dégi kastély_2.JPG(A poszt őszies hangulatú képei 2012-ben készültek). A kertet Közép-Európa egyik legnagyobb angolkertjeként tartják számon. Három patak találkozásánál hozták létre az épületet és az eredetileg csaknem 300 hektáros parkot 1813 és 1820 között Festetics Antal megbízásából. A park tervezőjét nem ismerjük, de felmerül a klasszicista kastély alkotójának, a kor legjelentősebb magyar építészének, Pollack Mihálynak a neve, aki az épülettervezésen túl kerttervezéssel is foglalkozott. Dégi kastély_10.JPGEz itt a Hollandi-ház. Aljában tehénistálló működött, a felső szinten egy tüdőbeteg grófnő élte mindennapjait. A grófné azért lakott itt és nem a kastélyban, mert az ammónia tartalmú istálló levegőjét jótékony hatásúnak tartották a betegre nézve a frissen fejt tehéntejjel egyetemben, és hát mindkettő karnyújtásnyira volt. A kúra hatásosnak bizonyult, a grófnő ugyanis a legendárium szerint szép kort élt meg.

Dégi kastély_9.JPGA kis sziget a grófi élet idején kizárólag hajóval volt megközelíthető, ma egy fahídon keresztül juthatunk el ide. A park falu felőli szélén terült el a nagy méretű konyhakert, amelyben a Pollack által tervezett klasszicista orangerie és tizenkét dézsmapince kapott helyet. A család tagjai a park egyik sarkában, a patakágak által szigetszerűen körülfogott dombon temetkeztek. A 3 ütemre osztott rekonstukció végére 2015-ben kerül pont, a beruházás összértéke 785 millió forint, célja, hogy történetileg hiteles formában állítsák helyre a park kiterjedt vízrendszerét. A tervezett munkák a legnagyobb volumenű kert-helyreállítást jelentik hazánkban a II. világháború óta.

Dégi kastély.JPG

Dégi kastély_5.JPG

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében zajló parkrekonstrukció I. ütemének már vége is. Az összesen mintegy 1,8 km hosszú tórendszer kastéllyal szemközti szakaszából és a hozzá kapcsolódó árapasztó csatornából több mint 40 ezer köbméter iszap kikotrására került sor. Újjáépült a Hollandi-ház szigetére vezető faszerkezetű gyalogoshíd, valamint négy további híd is. Fák százainak és cserjék ezreinek ültetése, idős faegyedek ápolása és több kilométer sétány újjáépítése egészítette ki a munkákat. Erről a videó szolgál bővebb részletekkel.

 

Dégi kastély_1.JPG

A kert andalgásra, piknikezésre kiválóan alkalmas, illetve a képzeletet is edzi, az óriási park bejárásakor elmerenghetünk azon, milyen lehetett vajon a Festetics család sarjaként élni a XIX. és a XX. század mindennapjait. Ez a kép itt lent, a hollandi házzal a megújulás utáni állapotokat mutatja.

Dégi kastély_11.jpg

Pár szó a lakóépületről: a kastélyt a Festetics család építtette, 1810-15 között Pollack Mihály tervei alapján. Az épület szinte hasonmása Pollack fő művének, a Nemzeti Múzeumnak. Festetics Antal és felesége rajongtak a botanikáért, a kert kialakítására komoly gondot fordítottak. A kastély érdekessége, hogy a parkba nem lépcső, hanem rámpa vezet le, így jelölve ki egyenesebb utat a természethez. A kastély nincs túl jó állapotban, felújítására szintén EU-s pályázati pénzekből kerülhet sor a park rekonstrukciója után, az évtized vége felé.Dégi kastély_4.JPG

A lepusztultsághoz nagyban hozzájárult, hogy a kastély a II. világháborúban német katonai kórház volt, később az oroszok istállónak használták, de a kastély volt üdülő, görög gyerekek számára kijelölt gyermekotthon, majd árvaház is. A kastély látogatható, a belépőjegyért pár terem és néhány enteriőr megtekinthető, így például az egykori bálterem is.Dégi kastély_3.JPG

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes facebook közösségéhez: itt.

Fotók: Otthon édes

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth Gézáné Pálházi Ibolya 2016.06.11. 17:11:06

Gyermekéveimet töltöttem a kastélyban, mert a nagyanyám ott dolgozott. A nevelő otthonos gyerekkel töltöttem napjaimat, imádtam ott lenni. Ha tehetem ellátogatok oda. Ott vannak a gyökereim. Kár, hogy fizetőssé tették a parkba való belépést.

Tóth Gézáné Pálházi Ibolya 2016.06.11. 17:13:21

Nem rég forgatták a Kincsem - ről a filmet a parkban.