Kiemelt

2014. október 15.

Velázquez Bécsben

Velázquez Bécsben

Velazquez.jpgMost, hogy Maria Antoinette becses családjával volt időm részletekbe menően is megismerkedni a róla olvasott könyvekben, érdeklődéssel fordulok a Habsburg-dinasztia felé. Ezért is örültem meg annak, hogy a Bécsi Szépművészeti Múzeum képtára átfogó monografikus kiállítást szentel Diego Velázquez (1599–1660) spanyol festőnek, akinek gyakran kellett megfestenie a Habsburgokat.

Velazquez GG_319_CD.jpgA Bécsi Szépművészeti Múzeum 2014-ben német nyelvterületen elsőként mutatja be a „Casa de Austria” – vagyis a spanyolországi Habsburg dinasztia – szolgálatában is álló híres művész munkásságát. A tárlat Velázquez sokszínű és művészi szempontból rendkívüli kifejezőerejét állítja a középpontba, az ismert portrék mellett mitológiai és vallási műveiből, valamint csendéleteiből, tájképeiből és állatokról készített tanulmánymunkáiból is ízelítőt ad. A bécsi és madridi uralkodóházakat a XVII. században szoros családi és politikai kapcsolat kötötte egymáshoz. Ennek a köteléknek köszönhető, hogy IV. Fülöp spanyol király udvari festőjének különleges portréi a Bécsi Szépművészeti Múzeum képtárának tulajdonába kerültek. A Mária Teréziát, valamint IV. Fülöp spanyol királyt gyermekként ábrázoló festmények mellett a Margit Teréziáról készített festménysorozat is világhírű lett. Ezeket a portrékat, amelyek az infánsnő három-, öt- és nyolcéves korában készültek, a Habsburg-házból származó, jövendőbeli hitvesének szánták.Velazquez2.jpg

Információ a kiálltásról: Velázquez 2014.10.28.–2015.02.15. Bécsi Szépművészeti Múzeum, Maria-Theresien-Platz, 1010 Bécs www.khm.at.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes facebook közösségéhez: itt.

Fotó: © Kunsthistorisches Museum Wien

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.