Kiemelt

2014. december 01.

Salzburgi mesék: a Mozart-golyó nyomában

Salzburgi mesék: a Mozart-golyó nyomában

Mozartkugeln_4.jpgAz advent egy kicsit a csokizásról is szól. A napokban Salzburgban jártam és onnan mi mást hozhatnék csoki témában, mint a Mozart-golyó történetét. Amiről azt hitted, eredeti, mindjárt kiderül, hogy nem az! Amit a képen látsz, az a valódi!

Mozartkugeln_6.pngMozart nem mindig volt Salzburg szíve-csücske. Amikor elhagyta a várost, az nem használt a népszerűségi indexének. A Mozart kultusz a százéves Mozart-évforduló ünneplésével és a Mozart-emlékmű 1842-es felállításával vette kedetét, amihez több kereskedelmi termék társult.Képernyőfotó 2014-12-01 - 18.33.59.png

Az évszázad közepe táján csokoládés Mozart-torta került forgalomba, 1911-ben pedig a „Mozart-krémet“, „egész Salzburg legjobb cipőkrémét“ kínálta a Hladik cég. 1890-ben történt, hogy a hat évvel korábban Salzburgba települt cukrászmester, Paul Fürst kidolgozta egy praliné receptjét, melyet kezdetben Mozart-bonbonnak, majd Mozart-golyónak nevezett, tisztelgésképpen a salzburgi zeneszerző előtt, akinek a népszerűsége akkoriban még nem volt a maihoz fogható.Képernyőfotó 2014-12-01 - 18.32.25.png

Amiben újat hozott a Mozart-golyó az a gömbölyű forma és az előállítótól komoly szaktudást követelő koncentrikus felépítés és a tökéletesen sima felület. Zöld pisztáciából készült marcipánt burkolnak nugátba, majd fapálcika segítségével sötét csokoládémasszába mártják. A pálcikákat ezután táblácskákba szúrják és csak a csokoládémassza megkötése után távolítják el. A pálcika nyomát sűrű csokoládéval tüntetik el.mozartkugeln_3.jpg

Paul Fürst az 1905-ös Párizsi Világkiállításon bemutatta a Mozart-golyót, ahol aranyéremmel díjazták a terméket. Ekkortájt már más salzburgi cukrászdák is másolták a finomságot  Paul Fürst elmulasztotta a termék és a csomagolás szabadalmaztatását – és az édesipar már az I. világháború előtt megkezdte a nagybani előállítást is. A II. világháború után milliós méreteket öltött a gyártás, jelentősen hozzájárulva ezzel a termék világhírének megalapozásához.mozartkugeln_2.jpg

Salzburgban szerzői jogi vita robbant ki a Mozart-golyót előállító cukrászdák között. Ez a nézeteltérés Ausztria szintű versengéssé nőtte ki magát, sőt osztrák-bajor gazdasági háborúvá fajult, melynek ügyét az EK elé is felterjesztették. Sosem a recept volt a vita tárgya, hanem az egyedüli forgalmazás és az export joga, a csomagolás jellege és színe, valamint a „Mozart-golyó“ elnevezés, illetve a „valódi“, az „eredeti“ és a „salzburgi“ jelzők használatának joga.Képernyőfotó 2014-12-01 - 17.40.15.png

Végül Norbert Fürst, a feltaláló dédunokája diadalmaskodott. 1996-ban harmadfokon pernyertes lett egy neves riválissal szemben és azóta ő az egyetlen gyártó, aki „Eredeti salzburgi Mozart-golyó“ néven jogosult forgalmazni termékét. Ha arra jártok, próbáljátok ki az eredetit, az utánlövést és döntsétek el magatok, melyik a jobb.Képernyőfotó 2014-12-01 - 17.40.27.png

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes facebook közösségéhez: itt.

Képek: Original Salzburg Mozartkugel

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coco Binky · http://cocobinky.blog.hu 2014.12.02. 10:55:04

Hát Salzburg tényleg nem volt Mozart szíve-csücske... Eszembe idézve néhány róla írt életrajzi könyvet... :)

Mr. Közbiztonság Szilárd 2014.12.02. 13:31:48

Ahogy látom, a helyesírás meg sem a bloggernek, sem a hozzászólónak nem a szíve csücske.
(Kötőjel nélkül. A kötőjel meglétének ugyanis indoka kell, hogy legyen. Nincs indok, nincs kötőjel. Ilyen huncut ez a magyar helyesírás.)

Amúgy meg nem biztos, hogy az eredeti a legjobb.
Érdemes belegondolni, hogy csak a kerék mennyit változott a feltalálása óta.
Vajon ki szeretne egy fatörzsből kivágott szeletet az autója alá?
Pedig az volt az eredeti.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2014.12.02. 15:36:52

Egy kicsit lehetett volna többet írni a különféle alfajokról, hogy a cukrászdások mellett vannak az ipari változatok (a Mozart-tallérról, roládról, kakaóporról meg likőrről nem is beszélve), amelyekkel itthon is találkozni, esetleg valami ízteszttel is meg lehetett volna dobni...

De nem is ezt akarom mondani elsősorban, hanem hogy Ljubljana-ban meg Preseren-golyót láttunk, ami egyrészt nem pisztáciás-marcipános, hanem mogyorókrémes-mogyorós, másfelől meg a névadója nem zeneszerző, hanem költő... :-)

The Pervert SpiderMan 2014.12.02. 20:03:09

"Az advent egy kicsit a csokizásról is szól." Ez tény, én például szarok rá...