Kiemelt

2015. január 29.

Szőnyeggel dekorálni

Szőnyeggel dekorálni

szonyeg_1.pngSzőnyeg nélkül a lakás meztelen. A szőnyeg otthonossá teszi a teret, melegségérzetet ad, egy korosabb darab pedig növeli a lakás értékét.

szonyeg_2_1.jpgLakossági szinten a szőnyegvásárlás a nagy bútoráruházaknál elakad. Ha valaki szőnyeget szeretne, a multiknál köt ki megvesz egy kommersz darabot, majd bosszankodik, ha egy vendégségben járva visszaköszön ugyanaz. A szőnyegvásárlásnak más útja is van. Kevesen hiszik, hogy egyes árverésre bocsátott tételek akár olcsóbbak is lehetnek, mint a bútoráruházak tucatárui. Az árverésekre érdemes egyszer kibicként beülni: a török, perzsa, afgán, indiai, kínai szőnyegek a képzelet szárnyán keletre repítenek, onnan pedig nincs menekvés. A beszippantás általános forgatókönyve, hogy az ember eleinte az esztétikum mentén keresgél, később a befektetési szempont sem lesz mellékes. Szőnyegből márpedig sosem elég, még frappánsabban fogalmazva: olyan nincs, hogy túl sok perzsa. A tanulási folyamat első lépése a múzeumok látogatása, aztán a könyvek, szakfolyóiratok lapozgatása. Ha az érdeklődés komolyra fordul, jöhetnek az aukciók, ahol találni érdekes csemegéket (a kattintható képek a posztban egy közelgő aukció darabjai árral és leírással).

kepernyofoto_2015-01-28_-_23_57_18.png

Otthonok és stílusok

Nem kizárólag a klasszikus stílusú lakásokhoz lehet szőnyeget használni. Jó kiegészítője a keleti otthonoknak, de a minimáltól, sőt az indusztriális hangulattól sem idegen. Eklektikus otthonokba bármilyen stílusú szőnyeg beilleszthető, régi, patinás otthonokban nemhogy szót kér: oda szinte mindenhová kötelező!kepernyofoto_2015-01-29_-_0_28_19.png

 A szőnyeg helye a lakásban

 Előszoba: Egy hosszabb szőnyeget használjunk, de semmi esetre sem sok kicsit.

 Nappali: Egyes lakberendezési iskolák szerint a méret megválasztása a legfontosabb, egy rosszul méretezett darab ugyanis agyonüti a szobát. Némely elgondolások szerint az ülőgarnitúra elülső lába legyen a szőnyegen. Egy másik iskola szerint a kanapé első lábai és közben a fotelek szintén legyenek a szőnyegen. Megoldás ugyanakkor az is, ha az összes ülőbútor a szőnyegre kerül.

 Étkező: az étkezőasztal alá akkora szőnyeg javasolt, amin használat idején a székek is kényelmesen elférnek.

 Háló: ide nagyméretű szőnyeg szükséges, ezen áll az ágy és bő 60 centivel körülöleli azt. Alternatív megoldás a két oldalon elhelyezett hosszúkás szőnyeg, hogy a meztelen talp puhát és meleget érintsen. Az már csak a babonásak szerint fontos, hogy ne bal lábbal érkezzünk rá ébredés után!

szonyeg_3_1.png

 A szőnyeg beépülése a térbe

Tértagolás, funkciók kijelölése: Egy nagy nappalinál, gyerekszobánál a szőnyeg funkciók kijelölésére is alkalmas lehet. Utóbbinál mondjuk a játéktér és a tanulótér behatárolása két különböző méretű szőnyeggel lehetséges. A lényeg, hogy a szőnyegek színben és stílusban igazodjanak a szoba színeihez, hangulatához.

Az enteriőr melegítése: Fázósok helyezzenek szőnyeget a falra, ettől a lakás érzetre melegebb lesz.

Esztétikai hibák elfedése: Faliszőnyeggel elfedhetjük a lakás olyan szépséghibáit, mint egy falhiba, falrepedés, esetleg egy használaton kívüli ajtó.

kepernyofoto_2015-01-29_-_8_28_53.pngKilimek: a fal kedvencei

A kilimek szőtt, csomózás nélkül készült szőnyegek, illetve nomád használati tárgyak Közép- és Kis-Ázsiából, a Kaukázusból és Észak-Afrikából. Ezek a nomád életformával kapcsolatos textilek korábban jelentek meg, mint a csomózott technikájú szőnyegek és már a nomád sátrakban is jelen voltak, mint oldalfali dekorációk. Mivel ezek meleg színekkel operálnak, télen hozzájárulnak hőérzetünk fokozásához.kepernyofoto_2015-01-29_-_8_04_02.png

 Trendriadó

2015 a geometrikus minták éve a divatban és a lakberendezésben is. Ez kifejezésre juttatható képpel, tapétával, de leginkább talán szőnyeggel.

kepernyofoto_2015-01-29_-_0_06_37.pngBevezetés a befektetés-jellegű szőnyegvásárlásba

  • Keressük az 1900, de még inkább az 1860 előtt készült szőnyegeket. Ez az úgynevezett befektetési kategória, az ekkor vagy korábban készült szőnyegek értéktartása magas.

  • Nem mindegy, hogy egy négyzetméteren mekkora a csomószám. Minél nagyobb, annál értékesebb a szőnyeg. Szőtt szőnyegeknél a szövés finomsága az értékmérő.

  • A szőnyeg állapota sem mellékes: minél inkább ép egy szőnyeg, annál jobban tartja az értékét. A XVIII. századi vagy korábbi darabok töredékként is értékesek.

  • Az árakat a jelentősebb árverezőházak, galériák és gyűjtemények tulajdonosai határozzák meg. A szőnyegek ára a magyar piacon pár tízezer forintnál kezdődik és több millióig is felkúszhat. kepernyofoto_2015-01-29_-_8_08_58.png

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes facebook közöségéhez: itt, vagy a Google+-on itt.

Fotók: Kép_1, Kép_2, Kép_3, mutargy.com

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coco Binky · http://cocobinky.blog.hu 2015.01.29. 19:42:28

Elég érdekes otthont választott Michel Perry cipődizájner magának és a családjának a franciaországi Bourgogne-ban, ahogy az ötödik képen annak egyik szobájában ülve látható.