Kiemelt

2015. február 06.

A tejhab természete

A tejhab természete

milk.pngTe hogy szereted a kávédat inni? Tejhabbal? Én is, de tudom, tejhab és tejhab között is van különbség. Sok múlik az elkészítési módon és a tejen is.

kepernyofoto_2015-02-06_-_12_46_11.pngA tejhabkészítés a klasszikus kávéházi megközelítés alapján gőzzel történik, de többféle eljárás létezik. A gőzöléssel lényegében felforrósítjuk, édesítjük és krémesítjük a tejet, mivel a tejcukor melegben jobban oldódik. A mechanikus habosítókat a magam részéről jobban szeretem, de nem ezeket a golyóstoll formájúakat, hanem, amibe betöltöd a kávét és készül is a tejhab, anélkül, hogy fölötte kellene állnod és el kellene viselned a kerregő hangot.kepernyofoto_2015-02-06_-_12_37_43.png

A Nespresso Aeroccino erénye, hogy jól néz ki és néma csendben dolgozik. Reggel nehezen tolerálom a gépek hangjait. A mechanikus készülékek által előállított tejhab a gőzöltnél keményebb, viszont szárazabb, mivel nem tartalmaz vízgőzt, így szépen elválik a kávétól, és könnyedén formázható, ami előnyösebb, ha díszíteni szeretném  az italt, mert mondjuk vendégséget adok és villantanom kell valamit. Íme a különbség látványra a mechanikus és a gőzölt hab között. Azért van különbség... Ja és a halálom, amikor a gőzölt, egyébként sem túl szép habra rányomják a kávézók ún. baristái a naív műalkotásaikat.kulonbseg_gozolt_es_mechanikusan_habositoval_aeroccino_keszult_tejhab_kozott.jpg

A különféle diéták és új étkezési trendek miatt egyre többen választanak növényi tejeket, illetve csökkentett zsírtartalmú, vagy laktózmentes tehéntejet. Természetesen nem minden típusú tejből készíthető ugyanolyan minőségű tejhab. Az alacsony zsírtartalmú és a zsíros tejből készített hab között állag szempontjából nincs különbség, tehát mindkettő egyformán alkalmas különböző tejes kreációk készítésére, viszont az ízük teljesen más lesz.kepernyofoto_2015-02-06_-_12_37_14.png

A tej habosíthatósága a gyakori tévhittel ellentétben nem függ a zsírtartalmától, hanem kizárólag a fehérjemennyiség határozza meg. A növényi alapú tejek íze és állaga attól függ, hogy gabonából (rizs, zab, árpa), hüvelyesből (szója), vagy csonthéjasból (mandula, dió, gesztenye, kókusz) készülnek, de egyedül a szójatejből készíthető hab, míg a többi növényi alapú tej nem habosodik.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes facebook közösségéhez: itt.

Fotók: Nespresso, Kép_1

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.