Kiemelt

2015. március 17.

Édesem cukrászda - Engedélyezett cookie-k

Édesem cukrászda - Engedélyezett cookie-k

img_1932.JPGNagy divat ma cukrászkodni, mi több: cukrászdát nyitni. Ebben a kategóriában két halmaz van. Az egyik, amikor egy  unatkozó háziasszony közepesen süt, közepes az ízlése és nyit egy közepes cukrászdát. Aztán van az, aki egész egyszerűen erre született, majd nyit egy jó helyet. Ma ez utóbbira hozok példát.

img_1938.JPG

A második felvázolt halmazba tartozik Márk Szonja az Édesem bloggere, aki némi vargabetűvel jutott el oda, ahol most tart. Újságíróként kezdte, bölcsészdiplomákat gyűjtött, majd kigondolta, hogy kellene egy cukrász bizonyítvány: így lett aztán egy ilyen végzettsége is (Szonját lásd a lenti képen kék ingben).

img_1906.JPGJó érzékkel csinálta, szakmai fejlődése a blogján is nyomon követhető. Online felülete színvonalas, vizuálisan kifogástalan, ő az, akinek mindig összeáll a hab, szép magas lesz a piskóta, szóval értitek, amolyan született feleség. Dolgozott éttermekben, megfigyelte, hogyan működik egy vendégtóhely, közben pedig készítette a felettesei szájízének megfelelő sütiket.

img_1954.JPGEgészen mostanáig, amikor nyitott egy saját boltot, egy kicsit, mindössze 27 m2-est, de olyat, ami csak az övé és ahol ő dönt arról, milyen édességek kerüljenek a pultba. A cukrászda hivatalosan Budapesten, a Millenáris mellett, a Kisrókus utca és a Tizedes utca sarkán holnap, 2016. március18-án 10 órakor nyit. 

img_1968.JPGA barátoknak, ismerősöknek szervezett megnyitón március 15-én én is részt vettem. Az evésen, a netwörkölésen túl a díszleteket is szemrevételeztem. Itt több dolog kapcsán is meg kell állnunk egy szóra. A konyha, amolyan látványműhelyként is felfogható, az utcáról simán belátni.

img_2038.JPGA látványkonyhában az a jó, hogy ott nincsenek titkok. Az ilyesmit többnyire azok vállalják fel, akiknek nincs takargatnivalójuk. Nos, itt a sütemények a legmodernebb cukrászvonalat képviselik. Ami szokatlan lehet, hogy  a sütemények drágábbak, mint máshol.img_1975.JPGEnnek oka, hogy Szonja semmit sem spórol ki belőlük. Minden az, ami, és semmi sem holmi rossz minőségű pótlék. A vaj az vaj és nem margarin, a dió pedig dió és nem dejó. Ha beleharapsz bármibe, nem kopognak az E-betűk a szájpadlásodon és nem érzed azt, hogy a komplett periódusos rendszert viszed be a szervezetedbe egy falat málnás csokitortával.

img_1941.JPG

Tetszik továbbá, hogy a falakból nem az a kis cuki rózsaszín világ árad, amely hangulatot minden cukrászdát nyitó ember kötelességének érez közvetíteni. A stílus otthonosan minimál. Olyan, mint a nagyi konyhájában, ami mindig meleg volt, otthonos és, ahol mindig nagyon izgalmas dolgok készültek, mint amilyen a fönti képen a banános karamellás kalácspuding.

img_1884.JPG

A nagyi alaphangulatot itt a Magyar-franczia szakácskönyvvel kitaptázott falak adják meg, ez saját kezű munka, néhány barát közreműködésével készült. A szakmunkába például besegített a bloggerbarát, Házisáfrány is, akinek általában nem kell kétszer szólni, ha van egy kis DIY feladat.img_1887.JPG

A szakácskönyv legendás, túl van a 100. évén és napjainkban is az eredeti illusztrációkkal, illetve szövegezéssel dobják piacra. A nem sütők számára is megéri kézbe venni, maga az időutazás, a receptek régimódi szépirodalomnak is megteszik.
img_2053.JPG

A fogadópult egyszerű, rusztikus, a lécek különböző színűre pácolva egy megfolyt tejszíncsíkot fognak közre.img_2033.JPG

Említésre méltóak még a konzervesdobozra emlékeztető lámpák, amelyek kézzel készültek, egy alicantei pár csinálja őket. A világítótestek kellemes, modern hangulatot varázsolnak az enteriőrbe.img_2019.JPGElképesztően menő a csomagolás és a sötétkék őzike logo, ami Hitka Viki munkáját dicséri. Az ötlet onnan ered, hogy gyerekkorunkban minden torta tetejét egy marcipán Bambi díszített.img_1990.JPGDrukkolok, hogy sikeres legyen az üzlet. Menjetek, szeressétek, támogassátok a kisvállalkozásokat! Magam történelmi pillanatot írtam: 15-én megrendeltem a bolt első tortáját. Mélyedjetek el ti is a tortakínálatban és tudjatok róla, hogy Szonja desszertasztalok építését is vállalja minden olyan eseményre, amikor van mit ünnepelni.img_1912.JPGHa tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes facebook közösségéhez: itt. Amennyiben egy írásról sem szeretnél lemaradni, pipáld be a beállításokban az "Értesítéseket kérek" fület.

Fotók: Otthon édes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aranyalma2012 · http://aranyalma2012.blogspot.hu 2015.03.18. 06:39:45

Drukkolok Szonjának és kívánom, hogy mindig legyen dugig a hely!

Nemrég akadtam a blogodra és ezt is szeretem benne, hogy ilyen részletesek, de nem szájbarágósak a bejegyzések. Ezt sokan elintézték volna ennyivel: itt van, menjetek, egyetek, csók.