Kiemelt

2015. március 30.

Konyhanyelven: Bocuse d'Or 2016, Budapest

Konyhanyelven: Bocuse d'Or 2016, Budapest

bocuse_d_or_budapest_1.jpgA Bocuse d'Or, vagyis a világ legjelentősebb szakácsversenye 2016 májusában Budapestre érkezik. Itt rendezik a Forma-1-hez hasonló hype-pal bíró vetélkedés európai döntőjét, ami vitán felül országimázs-építő esemény lesz.

bocuse_d_or_budapest_2_jerome_bocuse.jpgA képen Jérôme Bocuse mai budapesti látogatásán egy Rubik kockával

A szakácsverseny, amelyen Széll Tamás 2 éve a 10. helyen végzett, Molnár Gábor idén januárban a 13. helyen, bebiztosította Magyarország helyét a középmezőnyben. A versenyen 24 ország legjobb szakácsa indul el. Világdöntő kétévente van Lyonban (legközelebb 2017-ben), a névadó Paul Bocuse szülővárosában. Addig pedig zajlanak a résztvevő országok nemzeti selejtezői, döntői, ahonnan a páros évben megrendezett regionális versenyekre (ez lesz Budapesten 2016. májusában), majd a világdöntőre lehet továbbjutni.

bocuse_d_or_lyon-hun.jpgA Bocuse d'Or show műsorvezetője Lyonban bevállalta a magyar szurkolói sisakot

Az európai döntő, melyet 2016 májusában Budapest a Hungexpo területén bonyolít, a regionális selejtezők legfontosabbika. 11 európai ország legjobbja kerülhet a döntőbe, így ez a régió szolgáltatja a legtöbb versenyzőt, Európa vigyázó szemét tehát ránk veti ebben az időszakban. Az esemény megrendezéséről ma írt alá megállapodást Jerome Bocuse és a Bocuse d'Or verseny francia vezetősége a magyar Bocuse d'Or Akadémia tagjaival.

bocuse_d_or_budapest_alairasi_ceremonia.jpgEgyetértésben - az aláírási ceremónia pillanatképe

Az európai döntő országimázs-építő, gazdaságélénkítő erejű lesz, a figyelmet pedig kétség kívül a magyar gasztronómiára irányítja. Annál is inkább, mert az alapanyagok, amellyel Budapesten a szakácsoknak dolgozniuk kell magyar alapanyag lehet. Kérdés, hogy a hús vagy a halételek alapanyagát adja-e Magyarország? A szakértői pletykák vadhúsról, a keleméri bárányról, a kecsegéről, esetleg a kecskesajtról vélik tudni, hogy ezek lehetnek a befutók, a végső szót ez ügyben azonban a francia döntnökök mondják ki nem sokkal a verseny előtt, addig minden csak találgatás.

lyonhun.jpgHajrá, magyarok!

Hazai vonatkozású érdekesség, hogy a felkészülés és a verseny során a gasztronómiai iparág szereplői páratlan összefogást mutatnak. Ehhez csatlakozott a magyar kormány, melynek anyagi támogatását élvezi a budapesti döntő. Ehhez csak annyit tudok hozzátenni: Hajrá magyarok! Hogy neked is átjöjjön, milyen komoly munka egy ilyen versenyre felkészülni, merülj el ebben a videóban.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Ha nem szeretnél lemaradni egyetlen posztról sem, pipáld ki az Otthon édes facebok oldalán a 'Beállítások' menüpontban az 'Értesítéseket kérek' fület.

Fotó: Bakcsy Árpád, Imre Barna, Zoltai András, Videó: Terei Miklós

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.