Kiemelt

2015. június 30.

Három hegycsúcs, hópihe

Három hegycsúcs, hópihe

michelin_cross_climate_2.jpgA kerék óta talán nem is született nagyobb találmány, csak annak egy igen fontos kiegészítője: a gumiabroncs.

michelin_cross_climate_4.jpgEnnek milyensége egészen addig nem izgatott, amíg egy olyan off-road szakaszokon megközelíthető ingatlanba nem költöztem, amilyenben most lakom. Innen se a havat nem takarítják, se a nagy esőzések után meginduló víztömeg áradásának nem állja útját semmi. Hab a tortán, hogy a kétirányú útszakasz úgy lett kialakítva, hogy azon széltében egy autó fér el. Rémálom, pláne, ha egy rutintalan vezetővel kell farkasszemet néznem az igen meredek emelkedőn, ahol az egyes sebességi fokozat a megfelelő választás. A megbízható, jól tapadó, fékezhető kerék ezen a környéken, ahol az egy főre eső Lada Nivák száma meglehetősen magas: fontos kritérium.michelin_cross_climate_3.jpgEzen a nem vénnek való vidéken az ember a gumiválasztást sem bízza a véletlenre. Gasztronómiai érdeklődésem predesztinálta, hogy arccal a MICHELIN felé forduljak. A cég az étteremajánlója miatt eleve roppant szimpatikus. A francia abroncsgyártó gaszto-útikalauzát azzal a nem titkolt szándékkal hozta létre, hogy az autótulajdonosok meglátogassák az általuk ajánlott vidéki éttermeket, azaz használják, ezáltal koptassák abroncsaikat. Az 1900-ban kiadott éttermi iránytű mottója kiállta az idők próbáját: "a MICHELIN éttermi kalauz az új évszázaddal érkezik, és látni fogja még az új évezredet is".guide_michelin_1929_couverture-edit.pngÉs tényleg: az új évezred embere ismeri a MICHELIN Guide-ot, de a szélsőséges időjárási viszonyokat is, váratlan zivatarokkal, havazással és hőmérséklet-csökkenéssel. A gyártó egy Armageddon-szerű kisfilmben mutatja be, milyen veszélyek leselkedhetnek egy családra, amely gyanútlanul A-ból B-be-tart. Az erre kínált válasz a MICHELIN részéről háromévnyi fejlesztés után a CrossClimate abroncs. michelincrossclimate_5.jpgIlyen megoldással még egyetlen más gyártó sem büszkélkedhet. A forradalmi újítás lényege, hogy a CrossClimate az első olyan nyári gumi, ami megkapta a téli (három hegycsúcs, hópihe) minősítést is. Tehát, nem kell gumit cserélni évente kétszer, egyben megkapod a téli-nyári szettet, mely minden időjárási helyzetben biztonságot ad. Elsősorban persze olyan országokba ajánlott, ahol enyhe a tél, előfordulnak kisebb havazások, de nem a hosszú, fogcsikorgató telek a jellemzőek. Kattintsd le a kisfilmet, nagyon - hogy is mondjam - szemléletesen ábrázolja a világvége problematikát.

Engem meggyőzött: ma már ilyeneken gurulok. A saját tapasztalatom, hogy megérte a gumi júniusi debütálását megvárni és csak akkor lecserélni a téli gumit, a nyár addig nem is volt szinte jelen az országban. Ami a pár hetes tesztelgetésből tisztán látszik, hogy jól tapad, nedves és száraz burkolaton könnyű fékezni, ez pedig a speciális V-alakú futómintázat és a hatékonyabb lamellakombináció miatt van így. Az optimális fogyasztást nem én, hanem a férjem állapította meg, aki minden ilyen jellegű adatot gondosan dokumentál. Havon szerencsére még nem volt alkalmam tesztelni, de ki tudja, mit tartogat még ez a nyár.

Biztos, hogy a korábbi, kommersz nyári gumimnál sokkal üzembiztosabban közlekedek, a vezetési élmény megnyugtató még az olyan szituációkban is, amikor a meredek utakon kiszámítható bizonyossággal zubog lefelé az esővíz, míg én fölfelé autózom.

 A tesztidőszak itt nem ér véget. Idén sok utazás vár ránk, lesz alkalmam figyelni az abroncsot az Őrségben, aztán. megnézzük, mit tud az olasz aszfalton és Ausztria legendás autóútvonalán, a Grossglocneren. Egyszóval indul a MICHELIN CrossClimate Summer Tour. Mottó: Három hegycsúcs, hópihe - nyáron is.michelin_cross_climate_1.jpg

Az egyetlen válaszra váró kérdés addig is, milyen lesz idén a tél és a tavaly vásárolt MICHELIN Alpine 4 téligumi-szettemnek lesz-e dolga vagy okafogyottá válik majd felszerelni az autóra?

michelin_crossclimate_6.jpgHa tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak.hochalpenstrasse.jpg

Fotó/Videó: MICHELIN, grossglockner.at

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.