Kiemelt

2015. október 06.

MICHELIN Guide 2015: Agatha Christie nyomában

MICHELIN Guide 2015: Agatha Christie nyomában

img_8184.jpgRimininek búcsút intve a százezer lakost számláló Bolzanot vettük célba, ahol a nagybátyámékat látogattuk meg. Érte már gyerekként is rajongtam, amikor még robbanós cukrokkal vett le a lábamról, ha vendégségbe jött.

bolzano.jpgA rajongás nem apadt, annak ellenére sem, hogy ő és felesége ma Bolzanoban élnek. Mivel csak 6 évvel idősebbek nálam, generációs különbség sincs. Ők nemcsak a vendéglátásban dolgoznak, de a vendéglátás az életük is. Ezt azért hangsúlyozom, mert olykor a kettő nem mindig jár kéz a kézben. Azt hiszem jobb dolgom volt náluk, mint bármilyen ötcsillagos szállodában. Robbanós cukor helyett ezúttal számos helyi specialitást próbálhattunk ki a jóvoltukból, köztük a helyi parasztsonkát (Bauernspeck) is.speck.jpgBolzano Dél-Tirolban található, Alto-Adige tartományban a Dolomitoknál. A terület kétnyelvű, Dél-Tirolt 1919-ben, az I. világháború után csatolták el Ausztriától és toldották hozzá Olaszországhoz. Ez fájdalom volt az osztrákoknak, mert ez Tirol nagyobb, naposabb és gazdagabb területe. Öröm viszont az olaszoknak, mert innentől nem nagyon volt vita, melyik az ország leggazdagabb tartománya. Hát ez.vineyards-of-bozen_mb_0002cd.jpg„Süd-Tirol ist nicht Italien" - tartják a helyiek és valóban, inkább osztrák attribútumokkal rendelkezik a város, legyen szó a tisztaságtól, a takaros és szép homlokzatú házakról, a gondosan bevetett földekről, a mintaszerű almáskertekről vagy szőlőültetvényekről.suedtirol.jpgA várost csodás hegyek veszik körül, és furán hangozhat, de a napsütéses órák száma itt a legmagasabb Olaszországban. Jó volt látni, hogy errefelé nincs parlagon hagyott terület, dübörög a mezőgazdaság, mindenhol legelésző állatokat látni.smg00845rakr.jpg A völgyben lévő várost nevezhetjük földi paradicsomnak. Tökéletes kiindulópont, arra, hogy innen kezdjük el felfedezni a tájat, ami olyan, mint gyermekkorom leporelló mesekönyvei. Kinyitottad és 3D-ben tekeregtek elő belőle a fenyők, a szántók, a mezők, a legelők és a takaros kis falvak, ahogy ebben a videóban is.

Mi a város után a hegyek felé vettük az irányt, ahova már melegebb holmi kellett. Első vidéki utunk a Karersee-hez vezetett (Lago di Carezza), ami 1520 méter tengerszint feletti magasságon fekszik, rajtunk kívül, akárcsak Riminiben, alig volt már vendég.

lago_di_carezza.jpg A Bolzanoból oda vezető hegyi szerpentin is csodás. A Karerseehez érve az egyik legszebb alpesi tó látványában gyönyörködhetünk, mely 22 méter mély és a szivárvány minden színében játszik.img_2516.JPGAmikor szeptember közepén ott jártunk, a száraz nyár miatt elég kevés víz volt a mederben, de a víz tükre a kék és a zöld számos árnyalatát felvonultatta. A Karersee Sissi egyik kedvenc tartózkodási helye volt, a tavat körbeölelő hegyi út is a császárné nevét viseli. Érdemes körbejárni, minden pontjáról lenyűgöző a látvány, nem véletlenül a világörökség része. img_2505.JPGKicsivel feljebb a patinás Grand Hotel Carezza-ban érdemes egy rövid időre megállni. Az 1896-ban emelt szálló illusztris vendégekkel büszkélkedhetett. Köztük volt Sissi, Karl May, Wintson Churchill és Agatha Christie. Ha nekik megfelelt, nekünk miért ne tenné, legalább egy kávé erejéig?02836-karersee--hotel-and-lattemar--tyrol--austro-hungary_1.jpgDe tényleg csak egy kávé, mert a nagybátyám egy igazi helyi aperitivoval, a Hugo-val várt otthon. Ez a prosecco alapú, bodzaszörppel és mentalevéllel ízesített, frissítő koktél nálam az utazás ikonikus itala lett, ami inkább üdítő, de persze ez függ az arányoktól is. Proseccoval erősebben felhúzva már távolodik a limonádétól. Keverjetek egyet ti is a következő részig, amikor Meranoból jelentkezem.hugo.jpg

Ha neked is fontos a biztonságos megérkezés és hazajutás, ajánlom hozzá a Michelin CrossClimate gumit. Ez az első nyári gumi téli minősítéssel, aminek a hirtelen időjárás változás sem okoz problémát.michelin_crossclimate_6.jpg

Utazásunk során pedig volt ilyen, a 33 fokos Riminiből érkeztünk a 25 fokos Bolzanoba, de amint felmentünk a hegyekbe, már alig érte el a hőmérő higanyszála a 10 fokot. Ha velem tartasz, belekóstolhatsz hamarosan a mínuszos élményekbe is, méghozzá Ausztriában.kepernyofoto_2015-10-06_0_25_51.png

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. 

Fotó: Otthon édes, © Tourismusverein Bozen Bolzano, Südtirol Marketing/Max Lautenschläger, Südtirol Marketing/Ralf Kreuels, Pinterest, Googe

Nincsenek hozzászólások.