Kiemelt

2015. december 07.

Advent a kastélyban

Advent a kastélyban

thumb_img_9894_1024.jpgEgy XIX. századi barokk kastély falai között töltöttem a második adventi hétvégét Felsőmocsoládon a Bánó Mária Kastélyszállóban.

thumb_img_9822_1024.jpgA kastély Mocsai Lajos feleségének családjáé. A gazdálkodó família által visszavásárolt felsőmocsoládi kastély helyreállítását tíz évvel ezelőtt Mocsai Lajos vállalta fel. A projekt eredményessége a lenti képpáron látható.mocsolad2.jpgA felújított épületet, ami annak idején birtokközpontnak épült a 3000 hektáros területek mellé, részben a család lakja és élvezi, részben vendégeket fogad, mesebeli álomesküvők, családi rendezvények, vállalati események, tréningek hozhatók itt tető alá.mocsolad.jpgAz év egyik legrangosabb eseménye a család adventi fogadása, ahová nem először térek vissza. Ekkor az ünnepre feldíszített kastély megtelik családtagokkal, rokonokkal, barátokkal, az adventi koncertet ünnepi vacsora követi. thumb_img_9789_1024.jpgA karácsonyfa minden évben lenyűgöz, egyrészt, mert majdnem plafonig ér, másrészt, mert nosztalgikusan régimódi, az innen-onnan kapott díszek a régi családi darabokkal keverednek.thumb_img_9774_1024.jpgJó elnézegetni az egyes darabokat. A cérnával párban felerősített szaloncukrok a régi idők karácsonyait idézik. Mennyit kötöztem én is ilyet gyerekkoromban, te jó ég!thumb_img_9759_1024.jpgIdén az esti koncertet az acapella formáció, a Jazzation adta. thumb_img_9797_1024.jpgA karácsonyi albumukról az egyik kedvencemmé vált dal a Hólapát, ami  a sok unalomig ismert karácsonyi sláger mellett végre egy üdítő színfolt. 

Az eseményt azért szeretem, mert családias, ünnepi, szeretetteljes, szívet melengető, az én adventjeimet is teljesebbé teszi. Leckét ad abból, hogyan kell, kellene megélni az ünnepeket, szeretetben, békében, egymásra figyelve, családi körben, meghitten, lelassulva.thumb_img_9783_1024.jpg

A kastélyban immár második éve én is sokat tanulok az ünnep lényegéről. Jövőre, velük, ugyanitt. Addig pedig már csak háromszázegynéhányat kell aludni.thumb_img_9786_1024.jpg

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak.

Fotó: Otthon édes, Bánó Mária Kastélyszálló

Nincsenek hozzászólások.