Kiemelt

2016. január 26.

Nők a pult mögött

Nők a pult mögött

nok_a_pult_mogott.jpgA téli estékre kell valami sorozat. Ehhez a múltba nyúltam, egészen 1977-ig, ekkor forgatták a Nők a pult mögött c. csehszlovák sorozatot.

Itthon valamikor a 80-as években vetítették, talán keddenként, halványan emlékszem rá, ezért gondoltam, hogy újranézem. Azt hittem kiábrándító élmény lesz, de nézhető. Kicsit lassú, de már a díszletek, jelmezek miatt, a tárgyi, a gasztrokultúra, illetve az élelmiszerbolt polcainak látványáért is megéri. nok_a_pult_mogott_3.jpg"Vezető kartárs, a mandarint nem hozták. Megígértem a vevőknek és most szégyenben maradok." Ma ki érez ilyesmi miatt szégyent? Hozzáteszem, a déli gyümölcs kínálat itt egy kicsit fals, mert lenyűgöző, mandarin, ananász, banán csinos kis halmokba rendezve, holott tudjuk, mi volt a helyzet a 80-as években.nok_a_pult_mogott_2.jpgA menőzés netovábbja autóval, Skodával közlekedni, a csemegepultban olasz salátát, francia sajtot, likőrt venni, és az ünnepi eseményekre szendvicset, sósrudat rendelni. Az élesztő itt még kimérve kapható, az üres üvegeket visszaváltják, a vicces életvezetési tanácsokat Olenka méri (lásd a lenti képen balra), nem kilóra, ráadásul ingyen és elég szórakoztatóan, de a dekára kért parizert általában alá,- vagy föléméri. Kicsit több lett, maradhat?nok_a_pult_mogott_4.jpgA sorozatot ajánlom, mert sztárparádé kiváló cseh színészekkel, ugyanakkor hibátlan kordokumentum is. Itt jegyzem meg, hogy a teljes sorozat fent van szinkronosan a Youtube-on kivéve az első részt, azt alább nézheted meg. És, ha már kordokumentumról esett szó, a stáblista végén a magyar hangok felsorolása is egy kiváló múltidéző momentum.


Nők a pult mögött 01 by azirika

Amikor Sziszi barátmnőmnek elmondtam, hogy ezt nézem, azzal jött, hogy én imádom az ilyen retró szarságokat, de milyen sivár világ volt. Majd azzal adott nyomatékot a mondandójának, hogy: Szonjácskám, még Milka csokit sem lehetett kapni (!) Megnyugtattam, hogy nem is vágytam rá, hiszen a létezéséről sem tudtam, mégis felnőttem, és visszagondolva a gyerekkoromra, nem érzem sivárnak. Benned milyen emlékeket ébreszt a sorozat?

nok_a_pult_mogott_5.jpg
Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak.

 

Fotók: Google

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2016.01.27. 12:51:29

"Majd azzal adott nyomatékot a mondandójának, hogy közölte: Szonjácskám, még Milka csokit sem lehetett kapni (!)"
Hogy nem utazhattál, hogy pártállam volt, hogy telefon sem volt (mármint vezetékes sem - pedig tudtuk, hogy van), hogy a rendőrök megverhettek március 15-én stb. stb. az mind smafu.... nem vót milkaaaaaaa!!!!

Bergyilkos Bohoc 2016.01.27. 12:56:14

Gyerekkoromban valamelyik tavasszal elmentünk Csehszlovákiába. Teljesen elképedtem, hogy ott nemcsak télen, hanem tavasszal is árulnak banánt :)

Dallas (a kitiltott) 2016.01.27. 13:07:25

Az M3-on ismételték tavaly, minden részét láttam. Az megvan, h a főhősnőnek össze volt nőve a szemöldöke, de mégis ő volt a legnagyobb kaliber, mindenki őt akarta? Imádtam a sorozatot, visszahozta a gyerekkorom.

Drago Brutic1 2016.01.27. 13:09:58

Mennyi remek cseh színész, de a sorozat egy fos volt. Végignéztük, de jellemzően alig maradt emlék róla. Nem úgy a Forró szél Surdával, ami még ma is vállalható sorozat. Ez meg csak hakni volt olyan színészeknek, akik akkoriban Jiri Menzel zseniális filmjeiben alakítottak.

Terézágyú 2016.01.27. 13:24:16

"Megígértem a vevőknek és most szégyenben maradok." Ma ki érez ilyesmi miatt szégyent?"

Hát, ugye Lenke néni is mennyit idegeskedett a csemegés munkája miatt... hogy a vevőkkel milyen a kapcsolata stb. Nyilván ebben egy nagy adag oktatási szándék van, hogy ugye, "elvtársnők, tessék felelősséggel végezni a munkájukat, még ha egy közértben dolgoznak is"...

alprazolam 2016.01.27. 13:44:28

sztem meg a "nemocnice na kraji mesta" rulez!

micsoda? 2016.01.27. 13:45:52

@Terézágyú: Utazhattam 3 évenként, közben évente 2 hét szakszervezeti beutaló is megvolt. Telefon nem volt, illetve csak keveseknek. A rendőrők emberek voltak, és nem a börtön megtöltésére törekedtek. Nem volt szokás bíróságra járni csipcsup ügyek miatt. Nálunk nem volt déli gyümölcs, de attól még a cseheknél lehetett.
Ma nálunk is minden kapható, de nem veszek. mert azért a pénzért amennyit a nagy többség fizetni tudni, csak a szemetet árulják.
Persze mindenből van bíó, csak a kiváltságosoknak, mint annak idején a telefon.

Fehérlapos 2016.01.27. 14:11:03

@MICSODA: Megnyugtatlak, a cseheknél sem volt déligyümölcs, csak pult alatt, mikulás és karácsony között. A nyolcvanas években a győri piacot és a belvárost elözönlő csehszlovák turisták leesett állal járták a várost, és csak annyit hajtogattak: Jako na západe! - tiszta nyugat. Meglepődtek, hogy az üzletekben áru van, a piacon az eladók pedig fényesre nyalták a valagukat a koronájukért.

Kelly és a szexi dög 2016.01.27. 14:14:07

Szexjelenet is volt benne? Csalóka az utolsó kép a bajszos pultosnőről az ágyban...

fbal02 2016.01.27. 14:20:43

@Terézágyú: Rend volt, nyugalom volt. Minden volt, ami kellett és én utaztam is.

zuhanorepulesss 2016.01.27. 14:21:50

Gyermekkoromban a határ közelsége miatt sokszor ruccantunk ki bevásárolni a baráti Csehszlovákiába. Az első benyomásom a külföldről az a szürkeség és a sivárság volt. Valahogy akkor itthon már (nyolcvanas évek eleje) több színes reklám volt kinn.
Ez a benyomás jelen utazásaimkor is végigkísér. Talán kevésbé harsányan színes Csehország és Szlovákia..Rozsdásak a szalagkorlátok, már évek óta dolgoznak, de még mindig zakatolós szakaszokon jut el az ember Prágába. Mintha kevesebb óriásplakáton árulná ott a Penny az akciós virslit..Mégis, az emberek mintha kiszámíthatóbbnak éreznék az életüket. Persze, lehet, szimplán csak a szomszéd füve zöldebb effektus.

Advanced Flight 2016.01.27. 14:22:47

@micsoda?: az a bió nem a kiváltságosoknak van, hanem a hülyéknek. Semmilyen garanciális/jogszabályi háttér nincs mögötte, tkp. bárki ráírhatja a fonnyadt salátájára, hogy bio.

Terézágyú 2016.01.27. 14:33:08

@micsoda?: @fbal02:

A sorozat 1977-ben készült, és akkor még nem nagyon utazhattak...

saul fika 2016.01.27. 14:55:42

a többi kommunista szarfészekhez képest nálunk annyival jobb volt hogy volt mit enni.

Terézágyú 2016.01.27. 14:59:17

@saul fika:

mondjuk akkortájt a hozzád hasonló szélsőjobberek éppen a pártban ültek...

Void Bunkoid 2016.01.27. 14:59:21

@Terézágyú:

1. most is pártállam van

2. telefon akkor is volt, csak éppen infrastruktúra nem volt ám annyira kiépülve, mint most, egyszerűen nem lehetett csak úgy ukmukfukk bekötni akárhányezer előfizetőt egy nap.

A telekommunikációs infrastruktúra leginkább a 80-as/90-es évek fordulóján, a nagyszabású telekomhálózat/kábeltévékiépítésekkel indult be. Tök vicces, de PONT emiatt (újabb technógiákkal indult az egész eleve) az egykori "elmaradott" kelet-európai illetve ázsiai országok súlyosan megverik pl internetpenetrációban az egykori vezető nyugati országokat (ahol ugye rengeteg helyen sokszor 40-50 éves kiépítések vannak, és amíg azok el nem rohadnak, egy kanyi vasat nem fog költeni rájuk a szolgáltató). Jó öt-hat évvel ezelőtt, amikor még azért nem döngölt annyira a mobilnet, meg LTE meg ilyenek, pl az USA nem túl frekventált területein (pl közép-nyugaton kisvárosban) már akkor földhöz verted a segged örömödben, ha egy nyamvadt 2048/512 kites ADSLt be tudtak üzemelni - miközben azért itt 2010 környékén már néha egészen eldugott helyekre is 10-15 megabites eléréseket lehetett rendelni. Sőt, még ma is sokkal, de sokkal gyakoribb az Egyesült Államokban az olyan munkahelyi telephely, ahol még mindig betárcsázós modemmel, szerencsésebb esetben ISDNnel "hasítanak".

3. Utazás. Ma bárhova lehet menni, ezer meg ezer utazási iroda kínálgatja a mindenféle thaiföldi, dubai, karibi, délamerikai utakat, amik elképzelhetetlenek voltak, csak éppen a lakosság jó 75-80 százaléka úgy kb a rendszerváltás óta sehol nem volt nyaralni, mert nincs rá pénze. Akkor sem volt, de legalább kaptak szotbeutalót - még ha csak a Balatonra, akkor is:)

4. Elég sok időt megléltem a Kádár-rendszerben, és ünnepeltem március 15-ét is, de valamiért még soha nem akartak rendőrök megverni miatta, sőt, még úgy különösebben rendőrt sem láttam a megemlékezéseken - ez csak egy randa csúsztatás. A március 15-e (meg az egész Kossuth Lajos-sztori) alapvetően egy kicsit fura nemzeti köntösbe öltöztetett, de "kommunista ünnep"-nek számított, hiszen egy elnyomó monarchia elleni ellenállásról szólt :P

Void Bunkoid 2016.01.27. 15:01:12

@Void Bunkoid: Október 23-án hőbörgésért, na ha azt elég hangosan csináltad, akkor azért megvertek. De pont tíz évvel ezelőtt is jó sok embert megvertek október 23-án, pedig ha jól emlékszem, akkor nem volt kommunizmus, hanem pont valami liberális mindenki menjen-amerre-lát rendszer volt :P

Terézágyú 2016.01.27. 15:03:24

@Void Bunkoid:
figyi, vitatkozz ezekről egy jobberrel.

Drago Brutic1 2016.01.27. 15:08:20

Nem értem ezt a nosztalgiázást, ami a kommentekben is megjelenik. Kezdjük ott, hogy ez a sorozat is csak azért maradt kultikus, mert egy csatorna volt, választani se tudtunk. Aki pedig elhiszi a főcím alatt látható banánokról és ananászokról, hogy ez volt az általános, az naiv.
Ma végtelenül sok csatorna között lehet választani, a neten elképesztő izgalmas sorozatok mennek (pld Sebész, Fargo). Kajából is azt lehet venni, amit akarunk, és a pénztárca megenged. Ha valakinek nehezére esik a választás, hogy pld a tévéjén megtalálja azt a műsort, amit szeret, az az ő problémája, és nem a rendszer lett szarabb. Köpjetek le, de ezek a sorozatok minőségileg gyengék és részleteiben hazugok voltak. Miközben Menzel és Formann egyes filmjei be voltak tiltva. CSak az idő szépíti meg őket. Nem véletlen, hogy a Kórház a város szélén remake-je is nagyot bukott a cseheknél.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2016.01.27. 15:40:40

Én emlékszem!
Mindenki kibaszott sok hússalátát vett! :)
"70dkg hússalátát kérek, Andulka!"

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.01.27. 15:54:48

Karinthy Ferenc és Örkény versenyeztek, hogy egy bizonyos időpontig ki találja meg a legidiótább filmcímet a keleti blokkban.
Sokáig Örkény vezetett a "Nő a telepről" című opusszal, de végül Kainthy nyert a "Bemutatom Belajev elvtársat !" címmel..:)

Hát ez sorozatcím is jó esélyekkel indult volna a versenyben.

ledo76 2016.01.27. 16:06:36

@zuhanorepulesss: Ez a benyomás nekem is megmaradt, meg a sok beton, de cserébe nagyobb a tisztaság (ez régen is így volt), rendezettség , kevesebb a kontraszt mint nálunk pl: Kőbánya egyes részei és mondjuk a Szilágyi Erzsébet fasor között, meg látszik, hogy jobb az élet. A cseheknél kb 60000 Ft-tal több az egy főre jutó átlagfizetés, ez valószínű a gyakorlatban kevesebb (náluk szerintem kevesebb a fekete jövedelem), de határozottabban látszik a középosztály.

Novák Aircraft Ferencné 2016.01.27. 16:16:00

Jobb volt akkor. Nem volt ez a nagy fogyasztás, zabálás, és nem volt ennyi ronda elhízott ember, mint ma.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.01.27. 16:21:13

Azért a Kórház a város szélén akkor is jobb volt, bibibí! :-)

Aki meg nem érezte akkoriban a rendőri jelenlétet március 15-én, az vagy nem járt ki ezekre az ünnepségekre, vagy erős benne az autista vonal. Persze ha nem csináltál semmit, csak hallgattál, mint szar a fű között, és a Szabad Európát sem hallgattad, csak a Kossuthot (persze nem este 10-kor), akkor nem volt feltűnő a dolog. Bár azért akkor is kijuthatott egy kis gumibot, ha rosszkor voltál rossz helyen, de hát ez nem változott, így járhattál 1986-ban is, meg 2006-ban is.

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.01.27. 16:39:10

@Terézágyú: Akárcsak a "nyugatos" ,"progresszív" politikai irányzat módszerváltás utáni élharcosai, mint Megyó, Gyurcsány Fletó, vagy épp Lengyel Laca..

sanyikám 2016.01.27. 19:03:11

Én bírom ezt a sorozatot. Időnként bele-bele nézek. És bár nem volt régen milka csoki, de volt boci, meg africana, meg piros mogyorós. Nem is hiányzott a milka. :)

micsoda? 2016.01.27. 22:08:44

@Terézágyú: De bizony utazhattak. Jó magam Ausztriában szakszervezeti beutalóval. Egyetlen jelentkező voltam.
Sokszor eszembe jut, hogy azért lehetett, mert nagyon sokan építkeztek, és ezek a sok pénzzel munkával felépített családi házak tömegesen eladók, áron alul, vagy tönkre mennek.

marék lepke 2016.01.27. 22:19:37

Nekem Apukám Pozsony mellől származott. Gyerekkoromból az maradt meg a legjobban, hogy amikor kinn voltunk novemberben én mást nem is akartam enni csak banánt.
Meg még az, hogy a ruházati cikkek sokkal jobb minőségűek voltak mint itthon.

micsoda? 2016.01.27. 22:20:22

@Advanced Flight: Nem tudom, mifelénk a piacon nem mondják, hogy bió termék. Viszont én mindig ismerőstől veszek például a szomszédtól, vagy ismerős zöldségestől. A "Magyar termék" megnevezés nálam nem nyerő.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.01.28. 10:41:17

@marék lepke: Ez így kicsit általánosítás, de:
- Voltak sportcikkek (Botas sportcipő, túra bakancs, orkán dzseki, sátor, hátizsák), amik nálunk csak nagy utánjárással, vagy úgy sem voltak beszerezhetők.
- Cipő, ruházati cikk volt itthon is, csak a csehnek jobb volt a minősége és sokkal olcsóbb volt, mert az állam jobban dotálta.
- Műszaki cikkek, játékok. Mi még a lendkerekes autónál tartottunk (tisztességes óraművet sem tudtunk gyártani a csipegetős csibénél nagyobb felhúzós dolgokhoz), amikor az Ites már nagyon menő (igaz drótos) távirányítós autókat adott ki.
- Volt kaja, ami itthon a mesében sem létezett, kint meg bárhol, és olcsón. (halsaláta, jó minőségű sörök, szilvalekvár, sajtok) Ezek utóbbiakból máig feltankolok, ha arrafelé járok.
És persze ezt mind tilos volt kihozni, úgyhogy elég sújjjos történetek keringtek a "csempészekről". (Nekünk is volt egy, amikor apám nem a lábán akart kihozni egy pár cipőt, ahogy más, "normális" emberek csinálták...)

marék lepke 2016.01.28. 13:47:51

@Csokis: Lehet, hogy általánosítás.
Én csak azt írtam le, amire emlékszem. Kb. 40 éve voltam kinn a rokonoknál. Mivel Apuék elváltak. Tényleg annyi gyümit ehettem, amennyi belém fért.Itthon pedig az 1 kg banánt Anyám úgy hozta, mintha megnyerte volna az aranyérmet. A ruhákról meg amit kaptam, azokat nem bírtam elnyűni. :)

fbal02 2016.01.29. 01:28:21

@Terézágyú: Pedig az egész keleti blokkot beutaztam elhiheted. A Fekete-tengertől át egészen az NDK-ig. Ha volt meghívod és volt hová menned igazoltan akkor mehettél, na persze nem nyugatra, de állami vállalaton keresztül akár oda is.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.01.29. 08:42:31

@marék lepke: A novemberi banán az tényleg nagy trüváj volt, az tuti. Szüleim 79-ben kaptak először útlevelet nyugatra, igaz, akkor is csak úgy, hogy minket itthon kellett hagyni "túsznak", nehogy már elcsábuljanak, és kint maradjanak. Persze az ennivalót vitték magukkal (akkoriban ez volt a szokás, mert a pénz baromi kevés volt, nem lehetett urizálni mindenféle kajaboltokkal), és a kiürült turista dobozokban hoztak haza mindenféle déligyümölcsöt. Banán, füge, kaktuszfüge... Hú, mekkora szám volt!

amigdala42 2017.01.17. 20:10:38

@saul fika: Azért ennél több is volt ! Volt közbiztonság , volt munkahely , volt lehetőség lakáshoz jutásra , ingyen egyetem ! Nem voltak hajléktalanok .Ez mind saját tapasztalat . És voltak nyári táborok ,ingyen ! Ma 100.000 Ft egy hónap és még van két hónap üresbe ! Sorolhatnám .........persze volt ami nem volt , de ami ahhoz kellett hogy nyugiba élhessünk és nőjünk fel az megvolt