Kiemelt

2016. január 31.

Békebeli boltok nosztalgiája

Békebeli boltok nosztalgiája

holgyek_orome_1.jpgA Nők a pult mögött után olvasói ajánlásra elkezdtem a Hölgyek öröme (The Paradise) c. sorozatot nézni. Erről írok most.

holgyek_orome_2.jpgA téli időszak nálam is a sorozatnézés szezonja. A Próbaba oldal szerzője, Andi ajánlotta az Émile Zola regényét alapul vevő, de attól mégis sokban különböző (pl. helyszín) sorozatot. holgyek_orome_6.jpgAz első évad jó, a második már ellaposodik, nincs is belőle több, ezt érezhették az alkotók: a BBC hivatalosan is megerősítette, hogy nem lesz 3. évad. Az epizódfolyam 1875-ben indul és az első brit luxusáruház mindennapjait mutatja be intrikával, szerelemmel a viktoriánus Angliában.holgyek_orome_3.jpgAmiért nekem érdekes volt, azok a kosztümök és a díszletek, a pazar miliő, ami a Paradise-t jelenti. Azok a jelenetek tetszettek igazán, amelyek a luxusáruház beltereit, a korabeli nyüzsgést és árukészletét mutatták. Illetve, amelyek a kereskedelmi fogásokba, az eladás trükkjeibebe avattak be egy olyan korban, amikor az új, ma már békebeli típusú áruház még csak a szárnyait bontogatta.holgyek_orome_4.jpgAz uram, aki persze nem nézi a sorozatot, csak hallgatja, azt mondja, jó, hogy lassan vége, elképesztően modoros, akkor már inkább Nők a pult mögött. Meg kell hagyni, vannak benne cikornyás mondatok, amelyektől az én zsebemben is kinyílik a bicska. Ebben két szereplő jeleskedik: az áruház vezetője, John Moray és a női ruhaosztáy feje, Miss Audrey.holgyek_orome_5.jpgA sorozat nézése közben képzeletben a párizsi Le Bon Marchéban voltam vagy a Galéries Lafayettben jártam, ahol a vásárlás ma is misztérium. Ilyen próbálkozás volt idehaza a Coin, melynek kapcsán a Dorottya házat pazarul felújították. Egy másik hasonló törekvés volt a Gattyán-féle áruház az Andrássy úton, de erre ma már sajnos nincs igény, mindkettő a múlté.holgyek_orome_7.jpg

Ezt a fajta értékesítést elfújta a szél, a békebeli kiszolgálás ritka mint a fehér holló. Ti hova jártok, ha békebeli kiszolgálásra vágytok? Van még ilyen hely Magyarországon? Várom ezügyben a hozzászólásokat. A sorozat első évadát az Indavideón találod, egy kis kedvcsinálót pedig alább.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak.

 

Fotók: BBC, Google

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főmuci 2016.02.02. 00:31:27

Szia Sonja! Imádnám az udvarias kiszolgálást. Ugyanakkor megőrülök tőle. A 80-as években két évig egy 'Leninkörúti" butikban dolgoztam. Hát, kevesen gondolták úgy, hogy a "Segíthetek?" és a " Tudok segíteni a választásban?" nem minősül zaklatásnak. Én magam is utáltam amikor betértem egy butikba és "zaklattak", sót "kinéztek" onnan.

Főmuci 2016.02.02. 00:39:14

...folyt: Nyilván más volt a helyzet anno., de nem véletlen a változás. Mint ahogy az sem, hogy hálistennek manapság nem zaklatnak annyit ha betérünk valahova :D