Kiemelt

2016. április 26.

Gyűjtőpontok: A Skanzen új kiállítása

Gyűjtőpontok: A Skanzen új kiállítása

skanzensajatfoto.jpgHogy kerül egymás mellé a százéves sósborszeszes üveg Amerikából, a drakulás hógömb Erdélyből és az alumínium sajtár a Dunántúlról? A Skanzen legújabb kiállításán kiderül!

gyujtopontok2.jpgAz április 19-én nyílt Gyűjtőpontok kiállítás több szempontból is rendhagyó. Az elmúlt öt év kutatásaiból kapunk ízelítőt, így meglepő kiállítási darabokat látunk egymás mellett. Kiderül továbbá, hogy a néprajztudomány már nem csak a 19. századi - 20. század eleji magyar paraszti kultúra tanulmányozásáról szól, hanem időben is, térben is tágul. Az 1950-es, 60-as évek életmódja is bekerült a néprajz látókörébe, sőt, kutatják a határon túli, illetve a világban szétszóródott magyarság építészetét és életmódját is.gyujtopontok4.jpg Így kerülhet a kiállításban az ötvenes években szupermodernnek számító alumíniumedények mellé a készülő Erdély-tájegység tárgyai közül sok különlegesség, például a múlt századelőn Pennsylvaniába kivándorolt magyarok vegyesboltjának csodával határos módon fennmaradt berendezése.gyujtopontok3.jpg„Így gyűjtünk mi” mottóval a néprajzosok megmutatják, hogy minden tárgy mögött egy-egy megismételhetetlen történet és hús-vér ember rejtőzik. Megmutatják a néprajzos izgalmát, aki egy különleges tárgyra bukkan, a tárgyat magát, a lelet hazaszállításának mikéntjét, konzerválását, illetve gyűjteménybe illesztését. Ha arra jársz, kár kihagyni!gyujtopontok1.jpg

Látogatható: 2016. április 19-október 30.
Helyszín: Észak-magyarországi falu tájegység, Magtár

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak.

Fotó: Otthon édes, Skanzen

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.