Kiemelt

2016. május 10.

Élődonor, az vajon mi?

Élődonor, az vajon mi?

vese1.jpgGondoltál már magadra, mint donor? Lehetsz az, és ebbe bele sem kell halnod, rokonodat, barátodat viszont új élettel ajándékozhatod meg!

vese2.jpgA vese páros szerv és mivel egy is kitűnő életminőséget biztosít, az egészséges ember még életében lemondhat az egyikről, ha a családjában vagy a baráti körében felmerül a veseátültetés igénye. Amikor egy egészséges ember lemond az egyik szervéről a beteg javára, azt nevezzük élődonoros aktivitásnak, amire egyre nagyobb szükség van.vese4.jpg

Hazánkban közel 1 millió ember él csökkent vesefunkcióval, ebből jelenleg 1118 vár transzplantációra, ám a szervátültetettek száma alig 900 évente, ebből az élődonoros aktivitás igen elenyésző! Míg 2014-ben 342 elhunyt adott új életet egy vesebetegnek, az élődonorokból származó vesetranszplantációra csupán 48 esetben került sor.vese5.jpg A számok beszédesek, eszerint az agyhalott donoroktól származó szervek száma nem tud lépést tartani az átültetésre váró emberek igényeivel. Az álom Magyarországon az Észak-Európára jellemző arány elérése lenne, ahol a transzplantációk közel 50%-a élődonoros.kepernyofoto_2016-05-10_7_34_42.png

E szám növelése érdekében állt föl az Újraszervezés Alapítvány. Célja, hogy...

• ... a krónikus vesebetegségben szenvedők körében informáljon az élődonoros átültetés lehetőségéről.

• ... a bizonytalanokat megerősítse döntésük helyességében.

• ... mentális segítséget nyújtson az élődonoros szervátültetés kapcsán olyan személyek pozitív példáján keresztül, akik már átestek a folyamaton.vese3.jpg A célt szentesítheti, hogy az Alapítvány életre hívói maguk is élődonoros szervátültetettek, akik a saját tapasztalataikkal segítik a döntéshozatalt. Kata az édesanyja, Ákos a nővére, Mária egy barát, Tímea a férje veséjével él teljes életet. Betegségük, félelmeik, újjászületésük történetét névvel, arccal vállalva készen állnak arra, hogy népszerűsítsék az élődonáció ügyét. Még több információ a veseátültetéssel, a céljaikkal, eredményeikkel kapcsolatban itt.vese6.jpg

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotók: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shitgun 2016.05.10. 13:57:44

Hát nehéz lesz beadagolni az embereknek, hogy dobálják el a fél veséjüket, mert a maradékkal is marha jól lehet élni. Ami persze simán nem is igaz. Én speciel egyetlen embernek adnám oda a fél vesémet, mivel azonban nem rokon, kicsi a valószínűsége, hogy erre sor kerül (meg hát nincs is szüksége rá).

Otthon édes 2016.05.10. 15:23:53

@shitgun: Köszi a hozzászólást. A munka valóban nem lesz egyszerű, de elsősorban rokon-rokon közt lehet ez egy opció. Ha lenne egy gyereked, akiről kiderülne, hogy beteg és ha nem kap időben szervet, meghal, ugyanakkor egyezik minden képletetek, te nem adnád oda?

Kata Hollós 2016.05.10. 16:49:52

@shitgun
üdv. az embereknek már régóta "adagolják" ezt a lehetőséget, mi csak egy plusz forrás vagyunk. célzottan a krónikus veseelégtelenségben szenvedők körében de minél szélesebb kör ismeri meg ennek a lehetőségét, annál jobb.
én 5 éve kaptam vesét Anyukámtól. benne fel sem merült, hogy nem adja oda, bennem merült fel, hogy nem fogadom el. nem tudom mire alapozod, hogy "simán nem is igaz" az a tétel, hogy 1 vesével nem lehet élni. ezért is fogadtam én el, ezért is egy járható út a szerv adományozás.
ha érdekel a téma, szívesen válaszolok a kérdéseidre, mielőtt ilyen kijelentéseket elhinnél. info@ujraszervezes.hu
www.ujraszervezes.hu
legjobbakat: Hollós Kata-újraSZERVezés Alapítvány

shitgun 2016.05.11. 11:23:31

@Kata Hollós: Hali, nem azt írtam, hogy nem lehet egy vesével éni, hanem hogy nem igaz, hogy _ugyanúgy_ lehet élni ("mivel egy is kitűnő életminőséget biztosít", a posztban ez szerepel). Nyilvánvalóan nem véletlen van kettő, és nyilvánvalóan az egy nem ugyanaz, mint a kettő. Kérdéseim nincsenek, neked jó egészséget kívánok.

Linda2016 2016.05.11. 14:20:26

Kedves shitgun!

Amennyiben transzplantáciòs sebész esetleg nephrologus vagy elnézést kérek a pontosításért:
A szervadományozásnak komoly múltja van, ezen belül a donorok utòkövetésének reprezentatív utòkövetéses felmérése az USA-bòl. Melyből az derült ki,hogy a donorok NEM èlnek semmivel sem más egészségügyi mutatòkkal,mint az átlag populáciò.
Talán jobb lenne ha olyan témához szòlnál,amiben érintett vagy, felkészült vagy és valami hozzáadott értéket tudsz megjeleníteni...Itt bajba jutott családok életébe túrsz bele. Nem előremutatò,sőt! Rombolò.
Felemelő szép napokat! Linda