Kiemelt

2016. október 19.

Levelek a frontról

Levelek a frontról

tabori_lap-2.jpgA Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Szentendre) kiállítása – ÜZENET A FRONTRÓL – FERENC TÜZÉR LEVELEI 1914-1918 – az első világháború mindennapjait, a harcmezőkön és a hátországban élő egyszerű emberek életét idézi meg frontról küldött levelek és képeslapok segítségével.

1915_ferenc_tuzer300dpi.jpgA kiállítás alapjául szolgáló 280 tábori küldeményt az erdélyi Zaboláról származó Pozsony Ferenc (1893-1978) tüzér írta, a leveleket a család őrizte meg. Ferenc tüzér tintaceruzával és töltőtollal írt tudósításai tantárgy helyett valósággá változtatják a történelmet, és emberközelbe hozzák a Nagy Háború hétköznapjait és csatáit. A haza védelme iránt elkötelezett, de az otthoniakért aggódó tüzér kérdései, otthon járó gondolatai nyomán a családtagok életébe és a hátországban zajló eseményekbe is bepillantást nyerünk. Közelről látjuk a megpróbáltatásokat, a szenvedéseket és a ritkán adódó, apró örömöket. A kiállítás 2016. október 19. és november 13. között látogatható a Skanzen Galériában.kiallitas.jpgHa tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotók: Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Szentendre)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greenfo 2016.10.21. 22:08:13

Nekem is van jó néhány ilyen tábori képeslapom. Nagymamám testvére küldte haza, illetve a család hozzá írt lapjai. Azok is tintaceruzával íródtak, ugyanilyen szép írással! Sajnos kissé elszíneződött az alap, ezért némelyik kevésbé olvasható a scannelés után.