Kiemelt

2016. november 05.

Az Év homlokzatai I.

Az Év homlokzatai I.

ev_homlokzata_mueml_dij_5014_0_tunderp_3.jpgAz utóbbi években épült vagy felújított épületek seregszemléje az Év Homlokzata pályázat, melynek díjait, immár nyolcadszor, november 3-án osztották ki Budapesten, a Várkert Bazárban.

kepernyofoto_2016-11-04_23_06_43.pngA pályázat célja: hogy értékelje és megismertesse az elmúlt években épült vagy felújított épületeket.

A zsűri tagjai: Jánosi János Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész; Máté Klára, a Magyar Építéstechnika főszerkesztője; dr. Tari Gábor egyetemi docens (BME Rajzi és Formaismereti Tanszék, Színdinamika Szakmérnöki Műhely), Vadász Bence Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész és Vidor Győző, a Magyar Építőanyag-ipari Szövetség elnöke. 

Kategóriák: családi ház, társasház, középület, panel és műemlék-felújítás kategóriában hirdette meg idén nyolcadik alkalommal az Év Homlokzata pályázatot a díj alapítója és fő támogatója, a Baumit.

Nevezések: idén 243 nevezés érkezett, 77 családi ház, 26 társasház, 94 középület, 26 panel és 20 műemlék épület

Tendencia: az előző évekhez képest több mint kétszeresére nőtt a középülettel, főleg energetikai korszerűsítéssel nevezők száma, míg a panelépületek felújítása nem gyarapodott olyan mértékben, mint amennyire az szükséges lenne.

Díjazás: A kategória győzteseknek járó 1-1 millió forintos díjat független szakmai zsűri ítélte oda.

Otthon édes vélemény: A minimalista stílus továbbra is dübörög, a szememnek kedvesebb és lágyabb formák kimaradtak a díjesőböl, ami nekem inkább a világom. Ezért is kedvencem a ma ismertetettek közül a Műemlék kategória nyertese.

Családi ház kategóriában az Év Homlokzata 2016 díjat Dankó Kristóf építész, Dorog város főépítésze nyerte el egy Mór belvárosi részén megvalósult családi ház tervezésével. ev_homlokzata_csh_dij_1005_0_mor_1.jpgAz, hogy a fronton alig nyílik ablak, nekem elzárkózós, bunker hangulatot mutat. Korrigált a képen az udvari nézet, bár ott nekem a telekhatártól-telekhatárig beépítés nem komfortos, de mondjátok, hogy én vagyok az ultramaradi.
ev_homlokzata_csh_dij_1005_0_mor_4.jpgAz Év Homlokzata 2016 társasház kategória díjazottja a Benczúr-Weichinger Studio, a Budapest II. kerületében épült kétlakásos ház építészei: ifj. Benczúr László és Weichinger Miklós. ev_homlokzata_th_dij_2003_0_bpii_1.jpgAz asztalomnál ülő egyik szakmabeli úgy kommentálta, hogy szép, ide elmennél vendégségbe, vágyakoznál is rá, hogy megéld a térélményt, de a beköltözés igénye azért nem teljesen egyértelmű.ev_homlokzata_th_dij_2003_0_bpii_3.jpgAz Év Homlokzata 2016 műemlék kategória legjobb pályázata építésziroda (Műép Építőmérnöki Kft.) és kivitelező (RózsaÉp Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.) közös nevezése. Amit látunk, az Budapesten, a Könyves Kálmán kőrúton felújított Tündérpalota, ami jelenleg az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet székházának épülete.ev_homlokzata_mueml_dij_5014_0_tunderp_5.jpgA néhai szecessziós épület gimnáziumként üzemelt, itt tanított Babits és Kosztolányi, ide járt Hofi Géza. A Könyves Kálmán út szomorú épülete ismét kivirult, szecesszióhoz szokott szememnek ez azért is kedves, mert magam a Lechner Ödön tervezte Szent László Gimnáziumba jártam. Gyönyörű munka, ahol még a csapadékvíz elvezetése is (lásd a fenti képen) stílusosan van megoldva.ev_homlokzata_mueml_dij_5014_0_tunderp_1.jpg

A további eredményeket a következő, vasárnapi posztban ismertetem.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotók: Baumit 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Margó Kőrösy 2016.11.05. 15:39:34

nagyon szép munka, várom a 2. részt!