Kiemelt

2016. november 30.

5 tipp a hőérzet javításához

5 tipp a hőérzet javításához

hoerzet0.jpgSzelel az ablak, nem acélos a fűtés? Van néhány tippem arra, hogyan lehet a hőérzeted 1-2 fokkal magasabb annál, mint, amit a hőmérő higanyszála mutat.

hoerzet1.jpgTudtad, hogy a hőérzet egyfajta hőmérsékleti komfortmutató? Összetevői: a hőmérő által mutatott hőmérséklet, a szél ereje, a levegő nedvességtartalma, az embert érő sugárzás (Nap- és vagy hősugárzás), életkor, nem, általános testi-lelki állapot. A hőérzet színekkel, lámpákkal, gyertyákkal, textilekkel pozitívan befolyásolható. Lássuk most azt, hogy textilekkel miként.hoerzet_3.jpg

1. Faliszőnyeggel - Ezzel a megoldással nemcsak érzetre melegítheted fel a szobádat, de praktikusan elfedheted a lakás olyan szépséghibáit, mint falhiba, falrepedés, netán használaton kívüli ajtó. A célra a legpraktikusabb darabok a kilimek, ezek használata ugyanis nem szokatlan a falon.hoerzet_4.jpg

2. Téli függönnyel: A régi, szelelő, egyrétegű nyílászárók elé tegyél  hőszigetelő függönyt. A polárból, düftinből, posztóból, bársonyból készülő hőszigetelő függönyök célja, hogy megállítsák a hő kiáramlását és visszaáramoltassák a szobába a meleg levegőt.kepernyofoto_2016-11-29_19_02_20.png3. Cúgfogókkal:  A régi, fa ablakok, ha összeszáradnak huzatosak lesznek, a réseiken sok hő szökik el. A probléma ezzel pedig az, hogy a huzat sokkal rosszabb hőérzetet eredményez, mint a tényleges hőmérséklet. Szelelő ablakhoz, ajtóhoz érdemes beszerezni egy cúgfogót.  hoerzet7.jpg4. Kötött holmikkal: A kézimunka becsülete mára visszatért, a kötés nem csak a nagyi hobbija. Dobj kötött pokrócot a kanapéra, de a mécsestartó, a váza, a bögre is kaphat finom kötött borítást, sőt lehet kötött a párnahuzatod is. hoerzet8.jpg

5. Szőrmével, műszőrmével: Jól néz ki és már a látványa is melengető. Padlóra, székre helyezhető, de készülhet belőle ágytakaró, párnahuzat is. Ezekkel az anyagokkal a tél is könnyebben elviselhető, nem igaz?

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotók: 1, 2, 3, 4

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.11.30. 13:32:50

"amit a hőmérő higanyszála mutat"

Csaxólok, hogy ma már nemigen kapsz higanyos hőmérőt.

"5. Szőrmével, műszőrmével"

Legyen inkább csak műszőrme. Valódi szőrméért ne gyilkolásszunk állatokat.

A faliszőnyeggel vigyázni kell. Ha nincs jól szigetelve a ház, akkor a szőnyeg alatt a fal dohosodhat, penészedhet.

Bár textilekről szól a poszt, hadd jegyezzem meg, hogy melegebb fényű világítással szintén javítható kicsit a hőérzet.

a kilimboltos · http://www.kilim.hu 2016.11.30. 14:10:29

A "megszólítás" jogán hagy egészítsem ki a fentieket egy kis természettudományos okoskodással. A hő terjedésének 3 módja van: konvekció azaz áramlás, amikor a fűtőtest által felmelegített levegő elkeveredik a szoba levegőjével. Gyakorlatilag ezt a meleg levegőt méri a hőmérő, kondukció vagy vezetés, amikor megfogjuk a fűtőtestet és a meleg "átjön" a kezünkbe és a radiáció vagy sugárzás, amiről most beszélni szeretnék. Egy melegebb testből hősugárzás indul el egy hidegebb felé anélkül, hogy a köztük levő levegőt felmelegítené. Ezt érezzük fagyos téli napon, amikor arcunkat sütkéreztetjük a melengető napfényben. És ez működik egy szobában, amikor a meleg testünkről hősugárzás indul el a hideg falak felé és akár húszfokos szobában is reszketünk a hidegtől. Ha a hideg fal elé egy kilimet akasztunk, a textil felveszi a szoba hőmérsékletét és nem indul el testünket és lelkünket lehűtő hősugárzás belőlünk a hideg falak felé. Azaz a falon lévő kilim nemcsak színeivel, mintáival, "gyapjúságával" növeli a hőérzetünket, hanem fizikailag is megakadályozza testünk lehűlését!!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.11.30. 14:47:02

@a kilimboltos:

"hagy egészítsem ki a fentieket egy kis természettudományos okoskodással"

"Ha a hideg fal elé egy kilimet akasztunk, a textil felveszi a szoba hőmérsékletét és nem indul el testünket és lelkünket lehűtő hősugárzás belőlünk a hideg falak felé."

Ha már a természettudományt említed, akkor légy szíves, ne írj ekkora butaságot.

A testünkből mindenképpen elindul a hősugárzás, amely az adott felület emisszivitásával egyenesen és a felület abszolút hőmérsékletének (tehát Kelvinben kell megadni) 4. hatványával arányos.

Ám a falfelületről is indul sugárzás ugyanilyen feltételek mellett. A bőrfelületünk hőmérsékletét pedig - természetesen a levegő révén történő konvekció mellett - a leadott és az elnyelt sugárzás eredője fogja meghatározni.

A faliszőnyeg tehát nem akadályozza meg a bőrfelületünkről kiinduló hősugárzást, hanem a falénál magasabb hőmérséklete (hőszigetelés) miatt növeli a bőrfelületünket érő hősugárzás teljesítményét, miáltal a bőrfelület által leadott és elnyelt hőmennyiség eredője kedvezőbb lesz.

Névtelen betelefonáló · http://bandeenator.blog.hu 2016.11.30. 15:01:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Pontosan. A szőnyeg alatt penészedhet a fal. Sőt, mivel minden épületben vannak kisebb-nagyobb hőhidak, a páralecsapódást, penészedést befolyásolják azok is.

Amiről nem szült a poszt és kihagyta a legalapvetőbbet. Jelesül az ajtók-ablakok szigetelését. Szivacs és a gumitömítések alkalmazásával szinte minden nyílászárón meg lehet valahogyan valamennyire oldani. És meg is kell, saját érdekből. A szigetelés idomul.
Ugyanígy célszerűnek tartom a köztes átjáróajtókat is szigetelni, ha huzatos a ház vagy a lakás.

Boka1 2016.11.30. 23:48:57

A műszörme úgy feltölti a testet, hogy kopaszodástól, meddőségen, bőrkiütéseken keresztül mindenért mehetünk orvoshoz, aki megállapítja az autoimmun betegséget, mert nem tudja mitől vannak rossz vér eredményeink. A legjobb fűtés az 5000 ft-os quartz hősugárzó egy 900 ft- os időzítő kapcsolóval. Igaz, hogy éjjel is bevilágítja a szobát, ha bekapcsol, de a tűz is világít. Ha nem egyszerre kapcsol be, akkor a hálózat is kibírja a 400-800-1200 wattot. Amíg azt használtuk, sosem voltak a gyerekek betegek, amióta radiátor van meg műanyag ablak, azóta mindig.

Plumper_ 2016.12.01. 09:57:15

plusz 1 tipp: felgyújtjuk a kva Főtávot, amiért aranyáron méri a meleget!!
ami ráadásul nem ellenőrizhető, és azt írnak az elszámoló lapra, amit akarnak.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2016.12.01. 12:17:57

Mindenféle cúgfogók meg szigetelő függönyök helyett talán érdemes lenne magát a forrást, a rosszul szigetelő/szelelő nyílászárókat megszüntetni...hosszú távon előnyösebb a dolog és a fűtést sem kell maxigázon veretni. Szellőztetni meg érdemes.

Otthon édes 2016.12.01. 19:08:10

@onlajnok: ablakot cserélni, nos, annak nem a december a szezonja.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2016.12.01. 19:12:43

@Otthon édes: az talán nem igényel túl nagy előrelátást, hogy decemberben hideg lesz. Ha az ablakaink régiek, huzatosak, akkor télen fázni fogunk....ráadásul a zajt is kevéssé hatékonyan szűrik, ez évszaktól független.