Kiemelt

2016. december 06.

A forralt bor 5+1 titka

A forralt bor 5+1 titka

forraltbor1.jpgSzámomra semmi romantikus nincs abban, hogy egy budapesti zsírszagban fürdő karácsonyi vásárban forralt borozzak, méghozzá aranyáron. Elkészítem magamnak inkább otthon.

forraltbor3.jpg

Tudod mi a forralt bor titka? Én 6-ot tudok, ha te tudsz ennél is többet, kommentelj az Otthon édes Facebook oldalán.

1. NE FORRALD! A legfontosabb alapismeret, hogy a bort a neve ellenére sose forrald fel, mert ekkor elillan belőle az alkohol.

2. FŰSZEREZZ! 1 üveg bor mellé adj egy rúd fahéjat, szegfűszeget, cukrot ízlés szerint. Ha variálnád a hagyományos recepturát, tudd, a vöröshöz passzol a chili, a narancshéj, esetleg egy kupica rummal is próbálkozhatsz. Rum szintén mehet a fehérbe, amibe még rakhatsz egy kis gyömbért is. 

3. ADJ HOZZÁ EGY KIS VIZET: Ez fontos, mert, amikor cukrot adsz a borhoz, azt beleforralod egy savas közegbe, amitől megváltozik az egész ph-ja, ez pedig nem tesz jót a gyomornak.

4. IDŐBEN KAPD LE A TŰZRŐL: Amikor az ital lábosban főzve eléri a 78 fokot, vedd le a tűzről. A kívánatos hőmérsékletet háztartási vagy úgynevezett maghőmérővel ellenőrizd.

5. NE TÜRELMETLENKEDJ: Miután a lábost levetted a tűzről, hagyd még rajta a fedőt 5 percig, mert az összetevők ez idő alatt dobják ki az ízüket igazán.

+1. ÜGYELJ A STÍLUSOS SZERVÍROZÁSRA: a szép forraltbor nem mutat a tavalyelőtti bécsben vásárolt adventi bögrében. Szolgáld fel vastag falú üvegpohárban és a látvány kedvéért pottyants bele náhány fűszert vagy egy gerezd narancsot.forraltbor2.jpg

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotó: Sárosi Zoltán