Kiemelt

2016. december 20.

7+1 tipp ablakvásárláshoz

7+1 tipp ablakvásárláshoz

a4.jpgA téli felismerések egyike, hogy szelelnek az ablakok. Ilyenkor sokakban felmerül a nyílászárók cseréje, ám ablakot venni egy laikus számára nem könnyű.

Maradjunk most a lakosság által inkább favorizált műanyag profilú ablaknál. Aki kezdő e témában, azok számára szedegettem össze 7+1 jótanácsot, amit vásárlás előtt érdemes átolvasni.a3.jpg1. FELÚJÍTÁSI SORREND: Az ablakcsere nem mindig jár egyedül, van, hogy más munkákhoz kapcsolva kerül sor rá. A legjobb egyszerre szigetelni, ablakot cserélni és fűtést korszerűsíteni, de ha ez nem megy, a fűtéskorszerűsítés, aztán az ablakcsere, végül a hőszigetelés a logikus építéstechnológiai sorrend.

2. HÁNY LÉGKAMRÁS ABLAKOT VEGYÜNK?  Míg régen a műanyag ablakprofilok csak 3 kamrával készültek, addig ma már az 5 az általános, de 6, 7, sőt 8 kamrás megoldásokkal is találkozhatunk. Első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy bizonyára minél több a kamra, annál jobb a profil, és sajnos bizonyos esetekben a kereskedők is ezt állítják. A válóságban azonban 6 kamra fölött már nem érhető el számottevő javulás, ezért érdemes inkább a profil U-értékére figyelni.

3. MI AZ U-ÉRTÉK AZ ABLAK TULAJDONSÁGAI KÖZÖTT? Megmutatja, hogy 1 m2-nyi felületen hány Watt hőenergia távozik egy fok hőmérséklet-különbség mellett egy óra alatt. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobban szigetel a szerkezet. A gyártók ma a 0,5-ös Ug-értékű, háromrétegű, speciális gázzal töltött üvegek gyártására törekednek, de ez még itthon nem általánosan elterjedt. Az ablakprofiloknál pedig az Uf-értékre figyeljünk: ha 1,2 körüli, az energiatakarékossági szempontból kimondottan jónak mondható, míg ha nullával kezdődik ez az érték, akkor megfelelő üvegezéssel akár a passzívház szintet is teljesítheti. Figyelem: a profilnak és az üvegnek is van U-értéke, keressük mindig a teljes nyílászáróra vonatkozó adatot (Uw). inoutic6.jpg4. MILYEN GÁZZAL LEGYEN TÖLTVE? Az üvegezés szigetelési értékét nagyban befolyásolja a gáztöltés. Ebből a szempontból a kripton a legkedvezőbb, Vásárláskor törekedjünk a 90 százalék feletti gáztöltöttségre. Van olyan gyártó, amely 10 éves garanciát vállal az üvegtáblák közötti gáztöltöttség szintjére.

5. MIT KELL TUDNI A VASALATOKRÓL? Az egyre nehezebb szerkezetek egyre jobb vasalatot kívánnak.  A legelterjedtebb a bukó-nyíló, de nagy tolóajtós felületeket esetén az emelő-toló szerkezet a jó választás. Figyelem: csak a feltétlen szükséges felületek nyíljanak, mert a nyitás-zárást segítő jó vasalat sokat dob az ablak árán. Azoknál az ablakoknál, amelyektől csak a fényt várjuk, ott fix tokot tervezzünk, ha a takarítás kívülről megoldható

6. MI LEGYEN A SZELLŐZTETÉSSEL? A régi ablakoknál van egy természetes filtráció, ami az új ablakok beépítésével a jó tömítések miatt megszűnik. Tehát az új nyílászárókkal hermetikusan lezárom a házat. Érdemes emiatt központi szellőzőrendszert telepíteni, vagy ha nincs pénz rá, az ablak tokszerkezetébe résszellőzőt kell beépíteni.

7. MIT NÉZZÜNK A GARANCIAJEGYEN? Azt, hogy mely alkatrészre vállal felelősséget a gyártó. A vasalatok minőségére, jó, ha vállal, mert a gáz, ha néhány év alatt elszivárog, jelentősen csökken a hőszigetelő képesség.

+1. A FALAT ABLAKKAL KIVÁLTANI JÓ ÖTLET? Ez egyéni preferencia és pénztárca kérdése. Teljes falú ablakok esetén az történik, hogy egy 0,2 U-értékű falat lecserélünk egy 0,8-as üvegszerkezetre, ez a csere nem igazán energiatakarékos, de nem mindig a racionalitás mentén döntünk, mert tény, egy nagyobb ablak kétségtelenül jobban mutat. Lássuk, mik a lehetőségeink, ha az átlagos méret feletti ablakot választanánk.inoutic5.jpg

Nyílászáró-divat

  • A loft és ipari jellegű lakóépületek növekvő népszerűsége miatt egyre keresettebbek a túlméretes ablakok. Az Inoutic speciális üvegezésragasztási technológiának köszönhetően akár 2,60 m magasságú ablakok és emelő-toló ajtókis beépíthtők, az ablakokra akár álosztókat is tehetünk, emellett a hagyományostól eltérő formájú ablakszárny alkalmazásával is erősíthetjük az épület karakterét. 
  • Minimalista megoldás a fém, ill. fémes hatású felületek alkalmazása lakóépületeken - az Inoutictól ilyen hatást érhetünk el Titanium Plus prémium felületkezelésű exkluzív alumínium és fémhatású megjelenésű ablakokkal, ami az alumínium megjelenést kedvelők számára egy sokkal kedvezőbb ár-érték arányú megoldás. inoutic_nyilaszaro_csere_telen_referencia-2.jpg

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotók: Inoutic, Wallpapers craft2

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.