Kiemelt

2017. március 17.

Keretdilemma

Keretdilemma

keretdilemma1.jpgÉletem első olajfestményének kerestem keretet, ami mindig izgalmas kihívás. Lássuk melyik mellett döntöttem és miért.

A képet egy kedves ismerősöm, Hosszú Ágota készítette, a címe Dandy girl, mely farostra kasírozott alapozott vászonra készült. A dandy a 18-19. századi Nagy-Britanniában az az ember volt, aki különleges figyelmet szentelt a külsejének, rengeteget foglalkozott magával és természetesen nem dolgozott.keretdilemma4_1.jpgA stílust a háború utáni angolszász kultúrákban a Teddy boys nevű szubkultúra elevenítette fel csokornyakkendőivel, finom anyagú ingjeivel és különleges szabású mellényeivel. Ez a stílus ma már a nők körében is rendkívüli népszerű. A képet leendő otthonomba választottam, ahol angolos hangulat megteremtésére törekszem Laura Ashley stílusban, tehát modern angolszász belterekben gondolkodom. Ebbe beleillett a Dandy Girl kép, amit az előszobába szánok egy kis lerakóasztal, vágott virág, tükör környezetében. Egyik barátnőm úgy fogalmazott, biztos azért kerül az előszobába, hogy tudjam, mielőtt elhagyom a házat legalább ilyen stílusosan kell majd kinéznem. Bölcs vagy, mondtam neki, majd elkezdtem felöltöztetni a képet. Elmentem a Szövetség utcai keretezőhöz, amelyre nemrég váltottam és hosszas vívódás után e két lécre szűkítettem a kört.keretdilemma5.jpgElsőre persze a csicsás tetszett meg, jó kis nehéz aranyozás, benne minták, a legnagyobb képtárakban is ilyenek jönnek szembe. Ez kell, gondoltam hirtelen felindulásomban, majd odapróbáltam a kevésbé hivalkodó maszkolt fehér aranyos keretet is. Nem tudtam dönteni, ezért az Instagramon és a Facebookon is megfuttattam a kérdést, ti pedig  túlnyomó részt a bal oldali választására buzdítottatok. Hogy miért e mellett döntöttem, azzal kapcsolatban van 5 érvem.keretdilemma2.jpg

  1. A régiesebb túl vastag a képhez, talán, ha 2 cm-rel vékonyabb az lenne a befutó.
  2. A régiesebb problémája, hogy nem illik a modernista festményhez, egy antik képet jobban el tudok benne képzelni.
  3. Problémája ugyanakkor, hogy ellopja a show-t a képről, azaz nem hagyja érvényesülni azt, egyszóval hivalkodó és eltolja a fókuszt.
  4. Bár a régebbi nagyon tetszett, azért az ár sem mellékes. A finom aranyfüsttel hintett, maszkolt léc harmadannyiba került, igaz, 6 hetet kell rá várni, míg Portugáliában legyártják, onnan idekerül a keret és a keretező rászabja a képre. Szerencsére nem sietek.
  5. A kevesebb több. A háttér remek folytatása a keret, mely diszkrét, és stílusában is remekül passzol.

Röviden summázva: Nem kell mindig kaviár! 6 hét múlva hozom a végeredményt. Köszönöm a véleményeiteket a Facebookon és az Instagramon is!keretdilemma3.jpgHa tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotók: Otthon édes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.