Kiemelt

2017. április 28.

Van baj a Balatonon, de mekkora?

Van baj a Balatonon, de mekkora?

thumb_img_6991_1024.jpgA borászok szerint a villaépítési láz komoly problémákat okoz a Balatonnál. Ugye te is inkább a Balaton kedves présházas arcát mutatnád meg a gyerekeidnek?

A villaépítés legalább akkora veszélyt jelent a tájra, mint az előző rendszer nyaralóépítései, amikor a part menti sávban minden zsebkendőnyi helyre víkendház került. Ha nem történik semmi, pár év alatt eltűnhet az itteni szőlő. És ez nem csak azért lenne baj, mert nem lennének borok, hanem azért is, mert ha a szőlőhegyek is beépülnek, akkor a táj is eltűnik, amiért ma érdemes idejönni. (Itt jelzem, hogy a nyitóképet annak illusztrálására szántam, hogy a Balatonnak ezt a bájos és szerethető arcát unokáink sem fogják látni, ha hagyjuk. Az épület egyébként egy 1800-as években emelt ódon présház, melyet borász tulajdonosa épp felújítani készül).thumb_img_6987_1024.jpgA Csopaki Kódex, a Balatoni Kör, a Rizling Generáció és az Északipart Magazin egész éven át tartó beszélgetés- és vitasorozatot indít a Balaton veszélyeztetett értékeinek védelmében. A résztvevők az érintettek borászok, vendéglátók, szakmai szervezetek és önkormányzatok képviselői, jogalkotók. A szervezők szerint itt az idő cselekedni, mert stratégia és ennek megfelelő szabályozás híján az egyre erősödő érdeklődés súlyos károkat okozhat a tónál. A részletes program itt http://eszakipart.hu/program/szolok-vs-villak/ található.thumb_img_7002_1024.jpg

Időpont: 2017. április 30. vasárnap 16.30

Helyszín: Jásdi Birtok (Csopak, Arany János u. 2.)

(esőhelyszín: Csopaki Galéria és Kultúrház, Csopak, Kossuth L. u. 53.)

Regisztráció: info@eszakipart.com

Résztvevők: 

  • Jásdi István borász, Csopak
  • Kovács Tamás borász (Csopaki Kódex)
  • Laposa Bence borász (Balatoni Kör)
  • Andréka Tamás jogalkotási főosztályvezető (Földművelésügyi Minisztérium)
  • Ambrus Tibor, Csopak polgármestere
  • A Balatoni Kör, a Csopaki Kódex a Rizling Generáció tagjai

untitled-design6-1.jpg

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotók: Otthon édes, Északi part ( a részvevőkről készült montázs)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2017.04.29. 13:05:06

A profitéhesek bedöntik a vágot!

Ignacion 2017.06.28. 09:32:31

Tessék tudomásul venni, hogy az marad meg, amit van értelme fenntartani. A szőlőmunka egy kőkemény, nehéz mezőgazdasági munka, amit a nagy ültetvények tulajdonosai bérmunkában, idénymunkásokkal végeztetnek el - szeretném ideírva látni, hogy pontosan mennyit is fizetnek érte? ;)
Apróbb, ház körüli méretekben is művelik néhányan - de megszállottságból, ingyen vagy alacsony megtérülésért cserébe az egész Balaton-környéket szőlővel művelni nem fogja senki.
A komcsi borászati nagyüzemek működésének eredménye volt az a betelepítettség, ami a rendszerváltásig jellemezte a tó környékét, ezek a kistermelők szőlőjét, első fejtett borát is felvásárolták. Rendszerváltás óta folyamatosan csökken a szőlőültetvény terület. Aki ezen csodálkozik, az nem ismeri a helyi viszonyokat.
Profitéhség? A cikk alatt felsorolt urak nyilván nem profitorientált vállalkozások tulajdonosai, hanem veszteséggel dolgozó Ghandi reinkarnációk. :)