Kiemelt

2017. május 21.

Távol Budapesttől

Távol Budapesttől

thumb_img_0513_1024.jpgSzembemenve minden ma divatos trenddel, állandó nyaralásaim helyéül nem a Balatont, az Őrséget, hanem a Tiszát választottam.

thumb_66f42590-41e2-4fd5-a1a9-67849408d429_1024.jpgVettem ott ugyanis egy házikót. Igen, ez Kelet-Magyarország, Petőfi és Móricz vidéke, csend, nyugalom, béke, 100% természet, halk surranások kenuval a Tiszán. A  szomszédban közvetlenül és pár utcával arrébb, illetve a szomszédos faluban nagy helyismerettel rendelkező barátok, egyszóval szuper mikrokörnyezet.thumb_img_0345_1024.jpgÉn itt már nem úttörő, hanem követő vagyok, de errefelé még budapesti garázs, illetve kocsibeálló árban lehet kapni ingatlanokat. Közismert tény, hogy egy hely népszerűségével egyenes arányban növekszenek a telek- és ingatlanárak.thumb_img_0410_1024.jpgA józan megfontolás persze azt diktálná, hogy a már ismert területekbe fektessek, de a nyertesek mindig azok - mondja turisztikai szakértő barátnőm, akik egy kevésbé ismert, kevésbé fejlett részben időben meglátják a lehetőséget, és még azelőtt invesztáltak, mielőtt erre mások is rájönnek, és az egekbe szöknek az ingatlanárak.thumb_img_0473_1024.jpgA házban nagyon tetszik, hogy a kert végében gát, mögötte pedig ott kanyarog a folyó a maga drámai szépségében. Imádom, hogy van nyári konyhája, pajtája, hogy gyönyörű parasztvirágok nyílnak benne, íme például a Jézus szíve, amiről korábban fogalmam sem volt, hogy így néz ki.thumb_img_0360_1024.jpgA házban emellett van egy csikókályha, de szerencsés vételnek érzem az ingatlant azért is, mert takaros, állapota minimális felújítást igényel, egy tisztasági festéssel, az előtér burkolásával, a tölgyfapadló felcsiszolásával a nyáron már használható. A berendezés persze számos kérdést felvet. Milyen hangulatot adjak egy az 50-es években épült vályog parasztháznak?thumb_img_0339_1024.jpgEz eléggé ingoványos talaj. Abból indultam ki, hogy a helyi identitást veszem alapul, rendeltem is egy antikvár könyvet a környék építészetéről, most épp ezzel kelek és fekszem, de a teljes egészében parasztbútorok között létezés nem az én világom, muskátlis skanzent nem akarok belőle csinálni. Szóval egyelőre ez a program fut a fejemben, dolgozom az ügyön, jelentkezem, ha a dolog körvonalazódott. Ötleteket örömmel veszek.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotók: Otthon édes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holdgyöngy 2017.05.22. 20:03:44

Tavaly jártunk arrafelé, kellemes meglepetés volt. Gondozott falvak, idegenforgalomra odafigyelnek. Mi parasztházban élünk, fenyőbútor, leginkább mert akkor használtan erre volt keretünk. Évtizedes gyűjteményeim: cserepek, szőnyeg, textilek otthonra találtak, de nem skanzenben lakunk.