Kiemelt

2017. október 02.

STRANDMON - egy IKEA klasszikus visszatérése

STRANDMON - egy IKEA klasszikus visszatérése

0514042_pe639284_s5.jpgIKEA-klasszikus? Létező kategória! Ilyen a STRANDMON fülesfotel, ami már az 1951-es katalógus elején is ott virított, és most újra megvásárolható.

strandmonanno.jpgKicsit messziről indulok, onnan, hogy a gyengém a fotelek közül is a fülesfotel. Az általa sugárzott méltóságteljes küllem, a kényelem, amit a párnázott hát-, fej- és kartámla biztosít vitte sikere e bútordarabot. A korai darabok angol és francia várakban, kastélyokban bukkantak fel a kandalló közelében, méghozzá a XVI. századtól. A névadó fülek nemcsak a bóbiskolást tették kényelmesebbé, de védtek a huzat ellen, másrészt a kandallóból érkező meleg levegőt is megtartották. A füles fotelek legtöbbször a kandalló felé fordítva álltak, fontos volt tehát, hogy a hátuk, mi több, a kárpitjuk is szép legyen. fire-2349526_1280.jpgNekem sosem volt füles fotelem, de nagyon régóta vágytam rá, így a most formálódó babaszobába kerestem egy klasszikus darabot (a babaszobáról korábban itt, itt és itt írtam). Sok kört futottam a second hand portálokon hosszú heteket elvesztegetve, de hiába. Ezeken a helyeken több problémával szembesültem:

- A füles fotelek másodkézből sem olcsók.

- Szinte mindegyik felújítást igényel, a megvett állapotban egyik sem maradhat, higiéniai okokból indokolt mind a huzat, mind a tömőanyag cseréje.

- A kárpit szintén drága, 13 000 Ft/méter ár alatt nem találtam kedvemre valót.

- Erre jön a kárpitosmunka díja, 50 000 Ft alatt szóba sem áll veled senki, ráadásul egy csomót kell rá várni, amíg a kárpitosnál sorra kerülsz.

strandmon.jpg

Feladtam tehát és akkor jött szembe az IKEA klasszikusa. Íme az érvek, amelyek a STRANDMON mellett szóltak:

- Az urbánus legenda úgy tartja, ez a legjobb szoptatós fotel, kismamáknak tehát ideális.

- Olcsó, és most leárazták, így bizonyos színek 55 000 Ft-ért megvehetők.

- Új, mégis régi, egy ráncfelvarrott klasszikus forma vonult vissza a köztdatba, mely  az ötvenes években már kapható volt az IKEA kínálatában.

- A halványkék kárpit színe pont megfelelő volt, ilyet kerestem, bár a sárga is rabul ejtette a szívemet, de van több másfajta is, és úgy nézem időről-időre frissül a szín-és anyagválaszték.

- Könnyű, vagyis nem kell a megmozdításához a család összes férfi tagját mozgósítani, hogy elkerülhessen A-ból B-be a fotel.

- Kézzel készített termék, amiről az alábbi videóból meg is győződhettek.

A mögöttünk álló hétvége a beszerzés jegyében telt. Összegzem a tapasztalataimat.

- Nem igaz, hogy a hétvégéken nem lehet kényelmesen vásárolni az IKEA-ban, talán mert hó vége volt, pillanatok alatt végeztem a pénztárnál.

- Pénteken, amikor ránéztem a budaörsi áruház készleteire, kékből még 8 volt, mikor másnap elindultam, már csak 4, mire odaértem 2. "Ne csodálkozzon hölgyem: viszik, mint a cukrot" - mondta az információnál az eladó.

- Az egyetlen szín, a halványkék (hivatalosan: világostürkiz), ami nem volt helyben kapható, így még ki kellett mennem a biatorbágyi nagy raktárba, ott viszont pillanatok alatt végeztem és egy helyi erő segített bepakolni a kocsiba a dobozt.

- Az összeszerelés pofonegyszerű volt, a férjemmel elégedettséggel nyugtáztuk, hogy micsoda figyelmesség, hogy a  fotel lábain a kis tappancsok, melyek a padló felkaristolását akadályozzák meg, eleve rajta vannak.

- A kanapé párnázottsága megfelelően kemény. Önmagában is kényelmes, de azért a hozzá való lábtartóval együtt az igazi (plusz 20.000 Ft).

- Az összeszerelés után rögtön kiderült, hogy egy nem lesz elég egy háztartásban, a férjem gyakorlatilag kirobbanthatatlan a gyerekszobába állított füles fotelből, azt mondja, hagyjam, ő éppen szokja az apaságot, vegyek egy másikat, különben is, eleve kettőt kellett volna vennem...

- A kuyták szintén imádnák, ha nem lenne tilos bemenniük a gyerekszobába :)

Egyelőre itt tartunk. Alig várom, hogy beleülhessek :)

strandmon-wing-chair-skiftebo-light-turquoise_0514040_pe639280_s5.jpg

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotó: IKEA