Kiemelt

2017. november 17.

Motorosok téli zarándokhelye

Motorosok téli zarándokhelye

bike.pngA magaslatokon lassan a hóé a főszerep, ilyenkor a motor megpihen, de a motoros nem szűnik meg lelkesedni szenvedélye iránt. De mit csinálhat ilyenkor?  

1_3.jpgMondjuk elugrik Tirolba, a Top Mountain Crosspoint – azaz Európa legmagasabban (2.175m) fekvő motorkerékpáros múzeumába. Az osztrák Hochgurgl-ra épített hópárkány formájú épület egy fedél alatt, négy különböző rendeltetésű helyiséggel várja a látogatókat. 3_3.jpgAz autodidakta tiroli építésszel, Michael Brötz-zel közösen, a motorsport rajongó Alban és Attila Scheiber egy egyedülálló építményt hozott létre, amely a hagyományos építőművészeti kultúrát egy időtlen, modern építészeti nyelvre fordítja át. top-mountain-crosspoint-exterieur.jpgA Timmelsjoch magas alpesi út összeköti az osztrák Ötztal-völgyet az Olaszországban található dél-tiroli Merán-nal. A részben magántulajdonban lévő utat a Scheiber család tulajdonolja, akik az Ötztal-völgy idegenforgalmi úttörői lettek azzal, hogy még 1881-ben megépítették a régió első hegyi kunyhóját.

4_2.jpgEzt a családi hagyományt Attila és Alban Scheiberma is folytatják. Nemcsak a környezetük infrastruktúrájának továbbfejlesztése mellett kötelezték el magukat, hanem szenvedélyes motorsport-rajongók is. A múzeummal kapcsolatos álmuk egy ritka motorokból és autókból álló gyűjtemény megszerzése után kezdett körvonalazódni.motorradmuseum-1.jpgA mozgás témáját - legyen szó akár sílécekről, snowboardokról, kettő vagy négy kerék meghajtású autókról - egy elsöprő épületszerkezetté formálták, ami beleolvad a környezetébe. A projekt legnagyobb kihívása a négy különböző funkció megfelelő összehangolása volt, további nehézséget jelentett az egységes kialakítás megvalósítása, valamint az, hogy a nagy volumen ellenére könnyedséget sugározzon az építmény. 111_1.jpgAz épületben található múzeum a teljes 6060 négyzetméternyi terület felét foglalja el. A tervező nagyon szerette volna a regionális és hagyományos referenciákat beépíteni az építési stílusba és az esztétikába anélkül, hogy a végeredmény rusztikus lett volna.img.jpg A földszintet acélbetonból valósították meg, míg a legfelső szint faszerkezet-alapú.  Az ilyen magasságban kihívást jelentő tűzvédelemre vonatkozó speciális követelményeket optimálisan teljesítették a különböző Hörmann toló-; és acélkapuk használatával.top-mountain-crosspoint-restaurant-1.jpgTermészetes anyagok dominálnak a múzeumban és étkezőkben is, lásd a lucfenyő borításokat. A napfényt szándékosan alig használták az épületen belül, így megakadályozva, hogy az alpesi panoráma elterelje a látogatók figyelmét a motorkerékpár gyűjteményről. Több mint 230 nemzetközi klasszikus motorkerékpár, valamint számos ritka autó van kiállítva. A kiállítás végén a látogatók eljutnak egy teraszra, amely látványos kilátást nyújt a völgyre és a fizetőállomásra.skifinish1920x892.pngHa tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotó: Top Mountain Cross Point

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.