Kiemelt

2017. november 24.

Olcsóbb lehet a PrenaTest®

Olcsóbb lehet a PrenaTest®

booties-2047596_1280.jpgNemrég a PrenaTest® nevű vizsgálattal behatóbban is meg kellett ismerkednem, ami a 35 év feletti várandósok esetén  erősen indokolt.

SZŰRJ A GENETIKAI RENDELLENESSÉGEKRE: A vizsgálatot a Czeizel Intézet végezte, a vizsgálatot igyekszem érthetően leírni. A német fejlesztésű PrenaTest®neve, a prenatális szóból ered, mely méhen belüli, születés előtti vizsgálatot jelöl, azon belül is a genetikai rendellenességekre fókuszál. Ez a non-invazív, azaz a magzatot nem veszélyeztető szűrési metodika anyai vérvételen alapul, mely a terhesség 9-20. hete között végezhető és 95–99%-ban ismeri fel a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességeket, a Down-kórt (21-es triszómia), az Edwards-kórt (18-as triszómia), a Patau-kórt (13-as triszómia), valamint a nemi kromoszóma eltéréseket. A vizsgálattal a magzat neme is meghatározható, de ennek az eredménynek a közlésére csak a várandósság 12. hetétől van lehetőség.pregnancy-1749858_1280.pngA VÉR SZAVA: A PrenaTest® lehetővé teszi, hogy a magzati kromoszóma-rendellenességek vizsgálatához ne a vetélési kockázattal járó magzatvíz mintavételezést alkalmazzuk, hanem az anyai vérben keringő magzati DNS-ek analízisével kapjunk információt. Az anyaméh falára tapadó méhlepény sejtjei genetikailag megegyeznek a magzati testi sejtjeivel, és így az anyai vérbe kerülő, lepényi sejtekből származó DNS darabkák megbízható eredményt adnak a magzatban előforduló esetleges genetikai betegségek kimutatásáról. A laboratóriumi módszer folyamatos fejlesztése révén elmondható, hogy míg a teszt bevezetésekor, 2012-ben 300 000 Ft-ba került a vizsgálat, ma már 75 000-180 000 között mozog annak függvényében, hogy hány rendellenességre ad választ a vizsgálat.newborn-1399155_1280.jpgMI AZ ÚJDONSÁG? Friss hír, hogy a PrenaTest® ára erős zuhanásnak indulhat, miután az országból már nem kell kivinni a vérmintát a jövőben, mert a Semmelweis Egyetemen is lehetővé válik a minta feldolgozása, ezzel pedig teljesül az a feltétel, amely lehetővé teszi a PrenaTest közfinanszírozásba emelésének mérlegelését, nem mellesleg hamarabb megszületik az eredmény.child-2293839_1280.jpgHa tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotók: Pixabay

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.