Kiemelt

2017. december 05.

5 tény a főapát-választásról

5 tény a főapát-választásról

dsc_4749.JPGÉv végéig nem sok idő van, de programtervből akad elég. A változások előtt álló Pannonhalmát pedig még idén látni kell!

dsc_4805.JPGRégi tervem volt itt az adventi időszakban részt venni egy misén, amit lehetőleg Várszegi Asztrik celebrál. Hogy miért fontos ez? Nekem azért, mert Várszegi Asztrik nemsokára kitölti az idejét főapátként. A médiában elég sok félreértés látott napvilágot ezzel kapcsolatban, úgyhogy most igyekszem tisztázni pár dolgot.dsc_4787.JPG5 tény, amit tudni érdemes a főapát-választásról

1. KILENC ÉVES CIKLUSOK: A Magyar Bencés Kongregáció Konstitúciója (azaz Szent Benedek Regulájának korunkhoz igazított, aktuális és gyakorlati alkalmazása) szerint a főapáti szolgálat kilenc éves időszakokra oszlik. A bencés közösség 1991-ben választotta meg Asztrik főapát urat legfőbb elöljárójának, és ezt a bizalmat már két ízben, 2000-ben és 2009-ben megerősítette.pannonhalma-tel2.jpg2. VÁRSZEGI ASZTRIK DÖNTÉSE: Várszegi Asztrik főapát úr a legutóbbi bizalmi szavazás után, 2009-ben kinyilvánította a bencés közösség előtt szándékát, hogy 2018 elején, a harmadik főapáti ciklus végeztével vissza kíván vonulni az apáti szolgálatból, így a hivatalban eltöltött éveinek száma 27-re rúg, ami különösen hosszú.dsc_4777.JPG3. KI LEHET AZ UTÓD?: Egyelőre nem lehet tudni, Várszegi Asztrik 2018. január 6-ra, Vízkereszt napjára tűzte ki utódja megválasztását. Az új főapátot a Pannonhalmi Főapátság örökfogadalmas szerzetesei (a Pannonhalmán, Bakonybélben, Budapesten élő és a Területi Egyházmegyében lelkipásztori munkában szolgáló szerzetesek, mintegy ötvenen) választják meg titkos szavazással.dsc_4790.JPG4. KI ALKALMAS UTÓDNAK?: Az a pappá szentelt szerzetes választható főapáttá, aki már betöltötte a 35. életévét és legalább tíz éve örökfogadalmas. Az tekinthető megválasztottnak, akit a választók abszolút többségének jelenlétében a jelenlévők abszolút többsége megválaszt. dsc_4831.JPG5. MIKOR TUDHATÓ AZ EREDMÉNY?: A választás eredményét a Pannonhalmi Főapátság akkor teheti majd közzé, amikor Rómából, a Szentszéktől megérkezik a választás megerősítése. 2018. január 6-án tehát a nyilvánosság előtt még nem lesz ismert az újonnan megválasztott főapát személye. 

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotók: Pannonhalmi Főapátság / Videó: Terei Miklós

Nincsenek hozzászólások.