Kiemelt

2018. január 20.

Könyvajánló: világosan a Dévény-módszerről

Könyvajánló: világosan a Dévény-módszerről

baby-2416718_1280.jpgA babavárás egyik leghasznosabb tanácsa az volt, hogy a kisfiamat panasz nélkül is mutassam meg egy Dévény-terapeutának rögtön a születése után. Elolvastam ehhez egy friss könyvet és megyünk is, de előbb még ajánlom.

hermanndevenyfedel.jpgA könyv karácsony előtt jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában Hermann Irén kolléganőm tollából. Az író és szereplője miatt is kíváncsi voltam a kötetre és nem csalódtam. Remekül kirajzolódik belőle a módszer (gyógyítás-fejlesztés-finomítás-testképzés), ami tudományos igazolások, a nyugati orvoslás számára elfogadható elméleti alapok nélkül sokszor állt támadások kereszttüzében, viszont a könyvben leírt számos gyakorlati példa az immár  OEP-által is támogatott módszer sikerességét igazolja. Dévény Annához közelebb is áll a keleti gyógyítás, mert ahogy a könyvben beszél róla, ott a technikák testközeliek és a gyakorlati tapasztalat az alapjuk. "Ahol csak elméleti a háttér, az számomra elfogadhatatlan" - nyilvánította ki véleményét.deveny_anna1.jpgKérdés persze, hogy Dévény Anna halála után mi lesz a rendszerrel, túléli-e a gyógytornász-terapeutát. De kérdésként az is megfogalmazódott bennem, miért nem dolgozta ki olyan mélységben a módszertan elméleti hátterét, hogy az ne legyen támadható orvosok, neurológusok által? Miért nem vitte át a tudományos élet szokásos stációin (tudományos publikációk, kísérletek, statisztikai kimutatások), hogy aztán ne állja útját semmi a terjedésének?_rev4312s.jpg A könyv erre is ad egyfajta választ: kontrollcsoportos vizsgálatokba például azért nem ment bele, mert ezzel elzárná az egyik csoportot az akár létfontosságú kezelések elérhetőségétől, a kizártak nem kapnának esélyt, nem élhetnének olyan életet, mint a másik csoport tagjai. Dévény Anna mélyen hitt benne, hogy mindenkinek jár a gyógyulás lehetősége. A könyvből kirajzolódik, hogy amíg ő a módszer tudományos alapokra helyezésével bíbelődött volna, nem jutott volna ideje a kezelésekre, márpedig ennél fontosabb nem volt számára. Az egész életét a gyakran ingyenes gyógyítás töltötte ki, amit talán mi sem bizonyít jobban, mint, hogy utolsó éveiben már az alapítvány Moszkva téri székházában lakott.kepernyofoto_2018-01-19_14_50_23.pngA sok közül íme számomra két jelentős megállapítás a könyvből.

Minden újszülöttet érdemes DSMG-terapeutának megmutatni még akkor is, ha laikusként úgy gondoljuk, semmi baja. Egy-két kezelés nem árt, sőt azt mutatja, a kezelt babák jobban fejlődnek. Dévény Anna ennél többről beszél a könyvben, kötelezővé tenne 5-10 kezelést rögtön a szülés után, de legkésőbb a baba 5 hónapos koráig. A kapott masszázs, ami az agyat stimulálja tulajdonképpen azt az agyban az első öt hónapban működő jolly joker tartalékállományt aktiválja, ami bevethető mozgásszervi, de más születéskori problémák korrigálására is.

- A terápiát felnőtteknél is érdemes alkalmazni, főleg traumatikus esetek után. A komolyabb betegségek esetén, pl. agyvérzés ugyanis Dévény Anna feltételezése szerint a katasztrófahelyzetek hatására újból működésbe lép az agyban csecsemőkorban kihasználható tartalékállomány, az időben elkezdett kezeléssel tehát komoly eredmények érhetők el a felnőtt betegek gyógyulásában is.

testkepzes_az_operaban_5.jpg

És végezetül álljon itt 4 kérdés a szerzőhöz, Hermann Irénhez.

Miért kívánkozott könyvre Dévény Anna élete? Meggyógyította valamelyik gyerekedet? Panni nénivel először egy cikk készítése miatt találkoztam. Már akkor azt éreztem, az ő története sokkal többet ér, mint amit egy újságcikkben el tudok mondani róla. Sokáig jártam a nyakára a könyv ötletével, míg végül nagyjából egy évvel a halála előtt igent mondott rá. Nem tudta, hogy egy évvel van a halála előtt, én sem tudtam, de így a beszélgetéseink végül élete utolsó esztendejét rögzítették. Az első találkozásunkkor is azt az embert láttam benne, akiről végül a könyv szól. Egy kérlelhetetlen elvekkel bíró gyógyítóról, aki a kisbabákért (de minden betegért is) élt. Nem volt könnyű ember, ezt ő sem tagadta, de aki elfogadta a számára fontos dolgokat, azokkal szeretettel teli és jóságos volt. Megvolt az a tulajdonsága is, hogy mindenkiről a jót feltételezte, és ehhez az első, a második és a harmadik csalódásig is ragaszkodott. Utána pedig kérlelhetetlenül szakított. Az én fiaim is jártak DSGM-terapeutához, de nem hozzá személyesen, a módszeréről is jó tapasztalataim voltak, de elsősorban az ember fogott meg az ő történetében.panni-helka_3.jpg

Kiknek ajánlod a könyvet? Mindenkinek, akinek gyereke van vagy tervez, vagy akinek a családjában gyerek születik, érdemes elolvasnia, hogy nehogy elmenjen valami olyan probléma mellett, amit – időben észre véve – korrigálni lehet. Emellett bárkinek, akit érdekelnek a nagy újítók történetei.

Egy könyv megírása után az ember mindig elégedetlen, mit írnál bele ma, amit a nyomdába adáskor kihagytál belőle? A könyv tartalmával kapcsolatban nincs hiányérzetem. Panni nénitől mindent megkérdeztem, amit meg szerettem volna kérdezni; beszélnek benne gyógyultak, tanítványok és barátok is. Amit nagyon sajnálok, hogy ő már nem olvashatta azt a sok jót, amit róla mondanak, nem foghatta kezébe a könyvet, ami róla szól.

Elég jól rálátsz az alapítványra. Van-e megfelelő személy, aki Dévény Anna örökségét gondozza? Hogy látod a módszer jövőjét? Biztos vagyok benne, hogy a tanítványai keze által tovább fog élni a módszere. Nem biztos, hogy évtizedek múlva is Dévény-módszernek fogják hívni, lehet, hogy beépül más fejlesztési módszerekbe (amit ő kifejezetten ellenzett), de az általa létrehozott technikával gyerekek fognak gyógyulni a jövőben is, az biztos. Ami hiányozni fog, az az elhivatottsága, a szakmai kérdésekben tapasztalt kérlelhetetlensége és a személyes varázsa.

Amennyiben nem tudod, hova add adód egy százalékát, a Dévény Alapítvány számlájára nyugodtan utalhatod.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotók: 21. Század KiadóDévény Alapítvány, Reviczky Zsolt, Pixabay

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.