Kiemelt

2018. április 30.

A Romanov-dinasztia végnapjai

A Romanov-dinasztia végnapjai

a_negy_nover2.jpgAz Európa Könyvkiadó gondozásában megjelent A négy nővér c. könyv jól és alaposan, egy történész szakmaiságával és szépirodalmi igénnyel megírt átfogó élettörténet az utolsó Romanov cár lányainak életéről.

a_negy_nover_1.jpgOlga, Tatyjana, Marija és Anasztaszija nagyhercegnők története drámai, hiszen, mint közismert, a bolsevikok kivégezték a családot, ezzel leáldozik a dinasztiának és egy komplett korszaknak is. A könyv azonban nem a halálukra, a végnapjaikra koncentrál, hanem a család mindennapjaira és arra az egyszerű és hétköznapi életre, amely kulisszái mögé Helen Rappaport révén bepillanthatunk. a_negy_nover_3.jpg A vaskos mű a lányok  saját leveleiből, naplóiból merít és ezeken keresztül követhetjük végig életútjukat az ő kiváltságos, mégis erősen zárt világukban, a gyermekévektől kezdve a fiatal nővé érésig, közben megismerkedünk szerelmeikkel, reményeikkel és álmaikkal, legvégül a forradalom és rettenetes következményei okozta traumával. a_negy_nover_6.jpgA könyv jól megírt és remek a fordítás is. Kellemes olvasni a családról, amiben különösen nagy dráma sokáig nincs. Viktória királyné kiházasítja Alexandra unokáját Oroszországba, cárné lesz, de annak is afféle különc. Sorba szüli a lányokat, holott az elvárás a fiú lenne, így II. Miklós cár felesége nem válik a nép kedvencévé. Azért sem, mert inkább anya, semmint cárné.a_negy_nover_8.jpg Szíve van, a meghitt családi légkör a lételeme, miközben távolságtartó a népével szemben, nem úgy a szeretteivel, a gyerekeit például szoptatja, ami megdöbbenést kelt a az alattvalókban, esténként társasozik velük, a család tagjai felolvasnak egymásnak, ettől pedig a nép szemében olyan hétköznapi az egész família, hogy arra nincsenek is szavak. Nekik márpedig a nép szerint sokkal magasabb szférákban kellene különcködniük és fényűző életet élniük, ha már egyszer cárnak születtek. Ha példát kellene hoznom, kb. úgy kellene pozőrködniük, mint napjainkban a brit királyi családnak.a_negy_nover_4.jpgAlexandra, az anya legfőbb bűne, hogy nem kínál élete nyitott könyvével nyilvános cirkuszt a népnek. Egyszerűen nem volt szem előtt és ezt az alattvalók zöme ezt zokon vette. Már-már megbocsátanának neki, amikor cárevicst szül, de fiúról hamar kiderül, hogy vérzékenységben szenved, így a későn jött elismerés hamar szertefoszlik. Pláne, amikor a család közelébe férkőzik Raszputyin, aki imáival gyógyír a gyerek problémáira, mégis egy szélhámos benyomását kelti, jelenléte pedig mindenképp rávilágít arra, hogy micsoda fékevesztett babonaság rejlik a hivatalos ortodoxia felszíne alatt.a_negy_nover_5.jpg

A könyvet szívből ajánlom remek enteriőr-leírásai miatt is. Ezekből kiderül, hogy a család magas rangja ellenére igen  körülmények között élt, tábori ágyakon aludtak, reggelente hidegvízben mosdottak. Kifejezetten szimpatikus benne az összes szereplő családon belül. Külön köszönet a szerzőnek, amiért a mészárlást, a család legnagyobb tragédiáját részletekbe menően nem ecseteli.

A könyv az Európa Könyvkiadó gondozásában jelent meg, ára: 5500 Ft.

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotók: Vintage everyday, Medusa, Wikimedia

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2018.05.01. 06:40:36

Mi lett volna ha Romanovok maradnak? Háááát ezt nem tudjuk. De az biztosnak látszik Lenin az nem

közép dunántúli régió 2018.05.01. 17:44:44

II. Miklós sajnos iszonyatosan tehetségtelen uralkodó volt.

Otthon édes 2018.05.01. 17:48:50

@közép dunántúli régió: hát, igen, nem is nagyon érdekelte a dolog, a szerző utal rá, hogy szívesebben lett volna hétköznapi családapa. Viszont szép gyermekeket nemzett, a cárevicset mondhatjuk gyönyörű gyereknek szerintem :)

Fritz Gerlich 2018.05.01. 22:05:54

A Romanovok: összesen 18 uralkodót adtak Oroszországnak, mintegy 300 év alatt, 1613 és 1918 között. Voltak köztük nagy államférfiak (pl. Nagy Péter és I. Sándor) és rengeteg korlátolt alak is. Összességében pozitív a mérlegük.