Kiemelt

2018. július 12.

Az univerzumról gyerekeknek

Az univerzumról gyerekeknek

Szeretem a gyerekeknek szóló ismeretterjesztő könyveket. Sok kép, kevés szöveg, lényegre törő, egyszerű magyarázatok. Gyerekkel pedig mindazt pótolhatom, ami diákként az iskolapadban nem annyira érdekelcsillagok.jpg

Nagy lelkesedéssel vettem tehát kézbe az Első könyvem az univerzumról című  könyvet, hogy majd, ha eljön az az idő, amikor a gyerek kérdez, naprakész lehessek olyan témákban, mint például hogyan születnek a csillagok, mi az universum, az ősrobbanás, miből van egy bolygó és társai. Noha kicsiknek íródott, nem nagyon fogtam fel a leírtakat, viszont választ kaptam arra, miért nem lettem csillagász.uni.jpgAmikor végeztem a 3-6 éveseknek szóló szakirodalommal, becsörgött a barátnőm telefonon. Mondom neki: te Sziszi, elolvastam egy gyerekkönyvet az univerzumról és bár magyarul volt, a háromnegyedét nem értettem. Bölcs barátnőm erre azt mondta, rá se ránts, a gyerek érteni fogja, mert, ha beleássa magát egy témába, komoly mélységekig képes eljutni és elég, ha ő érti mi a dörgés, te meg csak bólogassál, mint aki érteni véli.fenys.jpgNem mondom, hogy utoljára volt a kezemben a könyv, mert nagyon szépek a rajzok, sőt az Első könyvem a fénysebességről című folytatásban még szebbek, de azt hiszem, hogy a könyvben leírtakat a gyerek inkább az apjával fogja megvitatni, köztük az efféle mondatokat: "A mi Napunk nem fog szupernóvává alakulni, mert a tömege kisebb, mint az ehhez szükséges Chandrasekhar-határ. Ebből következik, hogy sem neutroncsillag, sem fekete lyuk nem válhat belőle." Na, megyek is, nézek valami könnyebben emészthető ismeretterjesztő irodalmat...fenys1.jpgHa tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotók: Kolibri Kiadó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.