Kiemelt

2018. október 22.

Stand étterem: főszerepben a konyha és a szék

Stand étterem: főszerepben a konyha és a szék

stand08.jpgHogyan szolgálja egy jó design a profi gasztronómiát? Miniinterjú Fónagy Dóra építész-designerrel.

A Stand étterem Szulló Szabina és a 2016-ban a Bocused’Or európai válogatót nyert Széll Tamás vezetése mellett ma Budapest egyik közkedvelt fine dining étterme. Hogyan zajlott a belső tervezése? Tervezésekor a konyha a design stratégiai eleme volt, úgy kezeltük, mint egy szentség, mint egy templom oltára. Látható és megtapintható lett azáltal, hogy kinyitottuk, nem pedig elrejtettük. Még az utcáról nézve is felsejlik, megmutatja magát.stand12.jpgEgy tervezést sok adottság hátráltat, itt is akadtak? Igen, az alacsony belmagasság, valamint a mindössze 50 vendég befogadására képes vendégtér. Fine dining étteremről van szó, ahol kényelmes székeket igényelnek a vendégek, melyek mindig nagyobbak, ezáltal térigényesebbek. Szintén kihívás volt, hogy egy differenciált térrel dolgoztunk, az utcára közvetlenebbül nyitott előtér mellett van egy hátsó, elvonultabb, szeparáltabb, ezáltal azonban kicsit sötétebb tér is.stand20.jpgMely anyagok mellett döntöttetek az étterem kialakításánál? Három anyagminőség jelenik meg, ami a profi konyhák jellemző anyaga is: a réz, a kő és a rozsdamentes acél. Az étteremben a rozsdamentes acél a konyhában jelenik meg, a carrarai márvány a padlón látható, mint egy finom layer, a kávépultnál, a homlokzati paneleknél, a polcoknál, a virágtartóknál és a gardróbon keresztül pedig be tudtuk hozni a rezet.

stand21.jpgMely étterem inspirálta a Stand belsőépítészeti megoldásait? Egy étteremben a tér, ahol a vendégek étkeznek, sokszor hathat zsúfoltként, hiszen asztallábak és széklábak uralják a teret vizuálisan. A barcelonai Hotel Omm étterme volt nekem pozitív példa. Úgy voltam vele, ha egy színtónusban tartjuk a padlót, az asztalt és az abroszt, légiesebb hatást tudunk elérni. Az étteremben az abroszokon is átsejlik a fény, a világos kő-, és a világos szőnyegpadló, amivel az asztalok világos lába összhangban van. Így lett a térben a szék a főszereplő, nem pedig az asztal. stand16.jpg

 Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg. 

Fotók: Bujnovszky Tamás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.