Kiemelt

2019. január 07.

Buda építészete a boldog békeidőkben

Buda építészete a boldog békeidőkben

buda2.jpgBudán lakni világnázet - tudjuk ezt Márai Sándortól, de, hogy miért, nos annak megfejtésében most egy online elérhető könyv is segít.

A két világháború közti építészet lassan történelemmé válik. Buda jelentős része akkoriban épült. Vidékies utcák váltak forgalmas közlekedésűvé, alig lakott völgyekben emeletes házak sora épült, kopasz dombokon alakult villanegyed magasodott. Épülettípusok és beépítési formák, a reprezentáció módjai vonulnak föl Ferkai István Buda építészete akét világháború között című művében, ami az MTA kiadványtárában ingyenesen hozzáférhető. Jó böngészést! napra.jpgÉs, ha már Máraival kezdtem, két tőle származó idézettel fejezném be, melyek egyébként megtalálhatók a Budán lakni világnézet című könyvében. 

"Pestre minden délután átmentem, elvégeztem ott a dolgaimat, s aztán lehetőleg taxival vágtattam át Budára. Csak a Lánchíd budai hídfőjénél lélegeztem fel, amikor az Alagút kivágását s azon túl a Krisztina tér zöld lombjait megpillantottam. Nem bíztam Pestben. Semmi sem ízlett ott, a bor sem, az étel sem, a kávéházak fekete löttyétől fejfájást kaptam. Budán könnyebben lélegeztem."buda1.jpg

„A Szarvas téren, abban a házban, ahol most a patika működik hetven évet élt egy Tóni keresztnévre hallgató nagybátyám, bizonyos dohányjövedéki igazgató, aki arról volt híres Tabánban, hogy életében soha, egyetlenegyszer sem járt odaát Pesten. Gyanús volt neki."

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotók: Fortepan

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.