Kiemelt

2019. április 18.

Szegedi papucs újratöltve

Szegedi papucs újratöltve

papucs8.jpgMár most tudható az augusztus végi Mesterségek Ünnepe fő témája. Ez pedig nem más, mint a Szegedi papucs.

2019-ben a 33. Mesterségek Ünnepe fesztivál kiemelt témája a lábbelikészítés lesz, fókuszban a szegedi papuccsal. Ennek apropójából a fesztiválszervező Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Szegedi Papucsért Alapítvánnyal közös pályázatot hirdetett a szegedipapucs-készítés tudásának átörökítésére, újragondolására, hazai és nemzetközi népszerűsítésére. Bővebb információ a pályázás feltételeiről: itt.papucs1.jpg

A papucs használata az 1879-es nagy árvíz után kezdett divatba jönni, mikor az addig sáros utak kikövezése megkezdődött, és az addig jobbára csizmát miegymást viselő asszonynépnél az olcsó, mutatós lábbeli a városias életmód részévé kezdett válni. A papucskészítés második fellendülése a két világháború közötti időszakra nyúlik vissza, mikor a polgári, városi lakosság kezdte használni otthoni viseletként az olcsó, mutatós lábbelit.papucs2.jpgA papucs jellemzője, hogy az többnyire piros bársonyból készül és kézzel hímzett mezei virágok - pipacs, nefelejcs, gyöngyvirág, kalászok - díszítik. A szakma nagy öregje, Rátkai Sándor így nyilatkozik a termékről. "Mitől szegedi a szegedi papucs? Elsősorban a hímzéstől. Mezei virágok, pipacs, nefelejcs, kalász ékesíti. Inaskoromban nem ilyen papucsok voltak, csak egyszerű bársonyból készültek, hímzés nélkül. A hímzett papucs később jött divatba, akkor kezdték ezt a bojtos, szalagos jobb- és ballábast készíteni. Azelőtt forgatós volt, vagyis nem különbözött a jobb láb a baltól. Ezért mondják, hogy a szegedi papucsnak nincs párja."

Ha tetszett a poszt, csatlakozz te is az Otthon édes Facebook közösségéhez: itt. Egyben kattintsd is le a Tetszik gomb legördülő menüjében az Értesítéseket kérek fület, mert csak így jutnak el hozzád a friss tartalmak. Ha inkább Instagramozol, otthonedes néven találsz meg.

Fotók: moramuzeum.hu, Fortepan

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.